Παπαστεργίου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανοίγει τα φτερά της σε νέους τομείς

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή Δημάρχων και αυτοδιοικητικών ολοκληρώθηκε το Διεθνές διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα: «Καινοτόμος χρηματοδότηση έργων ενεργειακής απόδοσης» που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση και η ανταλλαγή πληροφοριών για το έργο Prodesa – Ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας στη Νότια Αττική που αφορά στην καινοτόμο χρηματοδότηση για την ενεργειακή απόδοση δημοτικών κτιρίων και οδοφωτισμού. Η μεταφορά και η διάχυση της εμπειρίας θα συμβάλλει στην ταχύτερη αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για να προχωρήσει η ενεργειακή «πράσινη» μετάβαση σε κάθε Δήμο της Ελλάδας. Το έργο εφαρμόστηκε ήδη σε επτά Δήμους της Αττικής και χρηματοδοτείται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τους Δήμους: Αλίμου-συντονιστή εταίρο του έργου, Αγίου Δημητρίου, Γλυφάδας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Παλαιού Φαλήρου και Αμαρουσίου.

Τον συντονισμό του διαδικτυακού συνεδρίου που διήρκεσε επτά ώρες και έδωσε την ευκαιρία για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Καφαντάρης.

Κυβερνητική εκπροσώπηση

Στο συνέδριο συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Παπαστεργίου:  «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οραματίζεται και δημιουργεί το «πράσινο» μέλλον των πόλεών μας»

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου επεσήμανε τον νέο και οραματικό ρόλο που έχει αρχίσει να παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αναπτυξιακή εξέλιξη της Ελλάδας. Με έργα όπως το Prodesa, η  Τοπική Αυτοδιοίκηση, βάζει τις βάσεις για την καινοτόμο εξεύρεση πόρων ώστε να αλλάξει την ενεργειακή λογική προς ένα βιώσιμο μέλλον με κτίρια, γειτονιές, πόλεις που θα έχουν θετικό ενεργειακό αποτύπωμα.
Παράλληλα τόνισε ότι με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ η αυτοδιοίκηση έχει μια μοναδική ευκαιρία για να ωριμάσει και να πραγματοποιήσει έργα που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας από τα δημοτικά κτίρια και τη δυνατότητα βοήθειας ανθρώπων που την έχουν ανάγκη.
Αναφέρθηκε στο θέμα της νέας λογικής για παραγωγή «πράσινης» ενέργειας που θα καταναλώνεται σε τοπικό επίπεδο και το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης που σε συνεργασία με την Γ.Γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, φαίνεται ότι κερδίζουν οι Δήμοι.

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε:

«Το πρόγραμμα Prodesa που έτρεξε σε έξι Δήμους της Αττικής είναι μια μοναδική ευκαιρία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως πιλότο για να επεκτείνουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων και ηλεκτροφωτισμού στο επόμενο διάστημα. Οι Συμβάσεις Ενεργειακής απόδοσης είναι ένα σημαντικό εργαλείο που αξιοποιήθηκαν από τους Δήμους που πήραν μέρος στο πρόγραμμα και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ως πρότυπα και οδηγό  για να τρέξουμε τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης που περιέχει τέτοια έργα με μεγάλους πόρους. Παράλληλα θα μας βοηθήσει και στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Τα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, «Αντώνης Τρίτσης», Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε για πάμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην επόμενη μέρα. Μετά την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, τώρα ήρθε η ώρα για οραματικές δράσεις και η ώρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανοίξει τα φτερά της βγαίνοντας μπροστά για να συμβάλλουμε στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή. Είναι μονόδρομος η εξοικονόμηση ενέργειας για να βοηθηθούν συνάνθρωποί μας που το έχουν ανάγκη. Για να γίνει αυτό πρέπει να πάμε σε ενεργειακά αυτόνομα, ακόμη και παθητικά, να μπορούν δηλαδή να παράγουν ενέργεια. Ξεκινώντας από τα κτίρια μπορούμε να επεκταθούμε στις γειτονιές και μετά στις πόλεις μας.
Οι Δήμοι πρέπει να δώσουν το παράδειγμα του «παραγωγού – καταναλωτή» ενέργειας».

Πέτσας: «Είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα – Προστατεύουμε το κοινό μας σπίτι, το περιβάλλον»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στους πόρους που υπάρχουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ενεργειακά έργα που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων για την Αυτοδιοίκηση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε στο παράδειγμα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο δίνει στους δήμους και τις περιφέρειες όλης της χώρας τη δυνατότητα να υλοποιούν έργα υψηλής προτεραιότητας που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας πέραν των  έργων αστικής αναζωογόνησης με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τις τοπικές κοινωνίες και των έργων βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέρθηκε ειδικά στην πρόσκληση ΑΤ03 τουπρογράμματος «ΑντώνηςΤρίτσης» για δράσεις αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ιδίως για τις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων, με την αντικατάσταση του υφιστάμενου ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού με φωτοβολταϊκά μικρής κλίμακας. Όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, μέχρι στιγμής στην πρόσκληση ΑΤ03 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έχουν υποβληθεί προτάσεις από 55 διαφορετικούς δήμους, συνολικού ύψους 175 εκατ. ευρώ. Έχουν ήδη ενταχθεί τρεις προτάσεις, συνολικού ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, δύο προτάσεις από τον δήμο Κιλελέρ και τον δήμο Εμμανουήλ Παππά έτυχαν ήδη της θετικής αξιολόγησης της επιτροπής και θα ενταχθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι εντάξεις και άλλων έργων, ιδίως των ΔΕΥΑ από διάφορες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας τόνισε τη δυνατότητα που υπάρχει για συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα σας, προκειμένου να στηρίζουμε οποιαδήποτε καινοτόμο πρωτοβουλία. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι διαθέτει τη βούληση και ότι μπορεί να προχωράει σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές. Είμαστε, εδώ, σύμμαχοι στην ίδια προσπάθεια, κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, προκειμένου να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών, να φροντίζουμε και να προστατεύουμε το κοινό μας σπίτι, το περιβάλλον», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Τοποθετήσεις των 6 Δήμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Prodesa

Αντιδήμαρχος Αλίμου Αναστασία Σιμητροπούλου

Η αντιδήμαρχος Αλίμου – Συντονιστής Δήμου του έργου Prodesa Αναστασία Σιμητροπούλου, ανέφερε ότι το Prodesa είναι ένα ιδιαίτερο έργο, γιατί προέρχεται από τη βασική ανάγκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εξεύρει  οικονομικούς πόρους.

Έχει στόχο να μελετήσει και να δοκιμάσει στην πράξη καινοτόμα εργαλεία, χρηματοδοτικά μοντέλα τα οποία διευκολύνουν και θα επιταχύνουν την εκμετάλλευση της  ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών υποδομών.

Όπως είπε, «προσπαθήσαμε και πιστεύω ότι πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό να διαμορφώσουμε ισοζυγισμένα χρηματοδοτικά μοντέλα, που αποφέρουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και άλλα σημαντικά οφέλη .Τα μοντέλα αυτά αφορούν κατά κύριο λόγω τις κτιριακές υποδομές». Τόσο αυτή η διαδικασία όσο και τα αποτελέσματα του Prodesa θα είναι χρήσιμα για όλους τους δήμους της χώρας, τόνισε και πρόσθεσε ότι, έχει ήδη ξεκινήσει η μεταφορά της γνώσης και της εμπειρίας που αποκτήθηκε σε ένα δίκτυο 30 δήμων που δήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.

Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου,  Μαρία Ανδρούτσου

Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, χαρακτήρισε εμβληματικό το έργο Prodesa, προσθέτοντας ότι αυτό που το κάνει σημαντικό και βιώσιμο, είναι το καινοτομικό σχέδιο χρηματοδότησης, το οποίο θα οδηγήσει σε πραγματικό έργο και αποτέλεσμα.  Ο σχεδιασμός, καθίσταται όχι μια φιλόδοξη στρατηγική, αλλά κάτι που άμεσα θα υλοποιηθεί, όπως είπε, και θα μπορέσει να λειτουργήσει και σαν καλή πρακτική για τους λοιπούς δήμους.
Τόνισε ότι, μέσω του έργου, αναδεικνύεται το σημαντικό στοιχείο της διαδημοτικής συνεργασίας που είναι το ζητούμενο για την αυτοδιοίκηση να ανοίξει τα φτερά της και να αποδείξει ότι  μπορεί να είναι και δημιουργική και παραγωγική και ανταγωνιστική. Αναφερόμενη στον Δήμο Αγ. Δημητρίου, τόνισε ότι δόθηκε έμφαση στο ζήτημα της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στα δημοτικά κτίρια. Με βάση σχετική εμπειρία τεσσάρων σχολείων, και της Δημοτικής Κατασκήνωσής του, ο δήμος επέκτεινε την προσπάθεια και έχει μια ολοκληρωμένη μελέτη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 35 σχολεία της περιοχής, με κόστος επένδυσης 2,43 εκατ. ευρώ.

Αντιδήμαρχος Γλυφάδας  Γιώργος Αγγελόπουλος

Ο αντιδήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Αγγελόπουλος σημείωσε ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, στο οποίο τίθενται υψηλότεροι και αναγκαίοι στόχοι αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της δημιουργίας οικονομίας κλίμακας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση  καλείται, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών να ανταποκριθεί. Συμπλήρωσε δε πως πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, καθώς δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας στο τόσο σημαντικό θέμα, των δημοτικών έργων ενεργειακής αναβάθμισης.

Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος 

Στις δράσεις που ανέπτυξε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, τα τελευταία έξι χρόνια, σε απόλυτη συμμόρφωση με τις αρχές της αειφορίας, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Πληροφόρησε για την εκπόνηση επιστημονικού εγχειριδίου, όπου αναλύονται οι στρατηγικοί στόχοι και ενέργειες με στόχο την ανθρακική ουδετερότητα, αλλά και για την εγκατάσταση ολοκληρωμένου δικτύου οδοφωτισμού με 10.000 λαμπτήρες νέας τεχνολογίας και τηλεματικής διαχείρισης, με μείωση κατά 60% της κατανάλωσης ενέργειας και της παραγωγής υψηλής ποιότητας φωτός στην πόλη, χωρίς φωτορύπανση.

Μίλησε  για την εγκατάσταση και δωρεάν πιλοτική λειτουργία δικτύου 18 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, σε κεντρικά σημεία της πόλης με στρατηγικό συνεργάτη τη ΔΕΗ. Το δίκτυο φορτιστών υποστηρίζεται από στέγαστρα ηλεκτρικών φορτιστών, το ρεύμα προέρχεται αποκλειστικά από ΑΠΕ.

Είπε επίσης ότι σχεδιάστηκε η κατασκευή ηλιακών πάνελ σε δημοτικές εγκαταστάσεις και αθλητικά κέντρα, ενώ ήδη, 4 σχολεία είναι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι το ΣΦΗΟ που προβλέπει την  ανάπτυξη δικτύου φόρτισης με 70 φορτιστές.

Αναφέρθηκε τέλος στα κοινόχρηστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, του Δήμου και ανήγγειλε τη σταδιακή  αντικατάσταση του δημοτικού στόλου με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, μέσω του «Αντώνης Τρίτσης».

Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος

Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, τόνισε ότι  το έργο Prodesa αποτελεί μια ολοκληρωμένη και αξιόλογη προσέγγιση της αποφασιστικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης των προκλήσεων στο πλαίσιο των μεταβάσεων προς τη βιωσιμότητα, μεταφέροντας την πολύτιμη εμπειρία γύρω από τα δεδομένα τις αναλύσεις και τις πολιτικές της ΕΕ και αντλώντας γνώση  από το δίκτυο των συμμετεχόντων εταίρων του προγράμματος.
Πρόσθεσε ότι η  δράση του Prodesa μπορεί να κατευθύνει τις προσπάθειες των δήμων σχετικά με το μέλλον των πολιτικών τους για το περιβάλλον και το κλίμα, να συνεισφέρει στη διαμόρφωση εμπεριστατωμένων απαντήσεων στο πλαίσιο της ατζέντας των Ηνωμένων  Εθνών για το 2030 καθώς και το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι  ΟΤΑ Α και Β βαθμού, όπως είπε, μπορούν να ηγηθούν  της προσπάθειας αυτής, και  να εξασφαλίσουν τους στόχους που έχουν τεθεί αξιοποιώντας και τη δύναμη των πολιτών, των επιχειρήσεων και των κοινοτήτων.

Δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου στην παρέμβασή του σημείωσε ότι το έργα ενεργειακής απόδοσης και τα ενεργειακά κτίρια πρέπει να αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα για όλους, ενώ σε ότι αφορά το πρόγραμμα Prodesa είπε πως αποτέλεσε μια σημαντική πυξίδα για να μάθουν οι δήμοι να διαχειριστούν τέτοιες είδους δράσεις.

Ο κ. Αμπατζόγλου τόνισε ότι ο δήμος Αμαρουσίου έχει προσανατολίσει τις δράσεις σε έργα ενεργειακής απόδοσης. Ήδη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων του δήμου καθώς και του δημοτικού μουσείου και θα ακολουθήσουν τα δύο γήπεδα, το δημαρχείο και άλλα δημοτικά κτίρια. Δρομολογείται η ανανέωση του στόλου της δημοτικής συγκοινωνίας και αναβάθμιση των στεγάστρων των στάσεων. Ενώ το επόμενο διάστημα δρομολογείται η αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού.

Τέλος ο κ. Αμπατζόγλου επεσήμανε ότι το ΠΕΠ Αττικής υποχρηματοδοτεί έργα ενεργειακής απόδοσης και τόνισε ότι σε πιθανή αναδιάταξη των κονδυλίων θα πρέπει να εξεταστεί η ενίσχυση της χρηματοδότησης ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ πρόσθεσε πως πέρα από την μεταφορά τεχνογνωσίας προς τους δήμους και τις καλές πρακτικές είναι πολύ κρίσιμη  η χρηματοδότηση των ενεργειακών έργων.

Recommended For You

About the Author: efoni