Παπαευαγγέλου: Θα εισηγηθούμε άμεσα τον εμβολιασμό παιδιών από 15 έως 17 ετών

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να προκαλεί ανησυχία όχι μόνο γιατί μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα αλλά και γιατί νοσούν απ’ αυτή πολλά παιδιά, οι ειδικοί ετοιμάζονται να ανάψουν το «πράσινο φως» στον εμβολιασμό εφήβων κατά του κορονοϊού. «Θα εισηγηθούμε άμεσα τον εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών» αποκάλυψε η Βάνα Παπαευαγγέλου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας, «υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με  17. Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης». Όταν δοθεί τελικά το ΟΚ, «ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Σύμφωνα με την ίδια, ο ΕΜΑ (σ.σ. Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16. «Μέσα στον Ιούλιο μπορούν να εγκριθούν κι άλλα εμβόλια, προς το παρόν έχουμε μόνο της Pfizer», πρόσθεσε.

 

Όπως τόνισε, «τα παιδιά αυτά θα νοσήσουν νωρίτερα, έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, και εμείς οι παιδίατροι ξέρουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε την ευαίσθητη ηλικία των Πανελληνίων».

Σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου, «μελετούμε τη νοσηρότητα παιδιών με υποκείμενα νοσήματα 12 με 15. Θα εισηγηθούμε πιθανότατα να προστατευθούν και τα παιδιά αυτά, εφόσον υπάρχει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο».

Με αφορμή τη μεταδοτικότητα του ιού, σχολίασε ότι υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα στα μικρά παιδιά κάτω του έτους, τα οποία είναι λίγο πιο ευάλωτα, φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας.  «Δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχουν βαρύτερη νόσο» είπε.

Για τις μακροχρόνιες συνέπειες των εμβολίων και το αν πρέπει να φοβούνται οι γυναίκες που είτε είναι είτε θέλουν να μείνουν έγκυος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουμε δεδομένα για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε 20 και 30 χρόνια, αλλά με βάση τη βιολογία και την τεχνολογία για το mRNA δεν προκύπτει ότι τα εμβόλια θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις ή ότι έχουν σχέση με την αναπαραγωγή».

Recommended For You

About the Author: efoni