Παιανία: Σχέδιο ανάδειξης της περιοχής του Σπηλαίου

Παγκόσμια Ημέρα μνημείων και τοποθεσιών η σημερινή και στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), αλλά και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, επισκέφτηκαν το Σπήλαιο της Παιανίας (Κουτούκι) και συζήτησαν το θέμα της προώθησης των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στον Υμηττό.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το σχέδιο του ΣΠΑΥ για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Σπηλαίου, την πιστοποίηση των μονοπατιών και τη σύνδεσή τους με όλα τα μνημεία που υπάρχουν στον ορεινό όγκο του Υμηττού. Στη συνάντηση μετείχε και η βιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Αλεξάνδρα Οικονόμου, η οποία ξενάγησε τον κ. Κωνσταντάτο στο Σπήλαιο, παρουσίασε τα ευρήματα, την ιστορία και αναφέρθηκε στις προκλήσεις για το μέλλον.

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς βρεθήκαμε στο πανέμορφο Σπήλαιο Παιανίας και διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά, πόσο τυχεροί είμαστε όλοι εμείς οι κάτοικοι της Αττικής, γιατί διαθέτουμε ένα πανέμορφο βουνό, τον Υμηττό μας, που έχει όχι έναν, αλλά σχεδόν πενήντα ανάλογα μνημεία διάσπαρτα σε όλες τις περιοχές και στους έντεκα Δήμους», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και πρόσθεσε: «Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Πολιτισμού για την άριστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Σπήλαιο, τον δήμαρχο Παιανίας Ισίδωρο Μάδη και όσους έχουν εργαστεί για να είναι αυτό το κόσμημα πραγματικά σε αυτή την άριστη κατάσταση. Οι άνθρωποι του ΣΠΑΥ είμαστε εδώ για να αναδείξουμε αυτή την ομορφιά, να την προστατεύσουμε και να τη θωρακίσουμε».

Από τη δική του πλευρά, ο δήμαρχος Παιανίας δήλωσε: «Το μοναδικό αυτό Σπήλαιο έχει την δική του ιστορία που συναρπάζει τον κάθε επισκέπτη. Και ναι μεν βρίσκεται στον Δήμο μας, αλλά είναι το Σπήλαιο όλης της Αττικής».

Ο κ. Μάδης τόνισε επίσης πως πρόθεσή του είναι ο Δήμος Παιανίας να αποκτήσει πρωταρχικό ρόλο στη διαχείριση του Σπηλαίου σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με το Κουτούκι, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των χιλιάδων επισκεπτών. Στο τέλος, επεσήμανε τη σημασία που έχει για την πόλη η λειτουργία του Σπηλαίου και πώς μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Παιανίας.

Recommended For You

About the Author: efoni