Πέθανε ο Ντένης Πλέσσας

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη ο Ντένης Πλέσσας διευθυντικό στέλεχος της Lockheed Martin, ο οποίος είχε ενεργή συμμετοχή στο κλείσιμο των συμβάσεων αγοράς μαχητικών F-16, ενώ εργάστηκε για να πείσει τις ελληνικές κυβερνήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα των F-35.

Ο Ντένης Πλέσσας-Λεωνίδης ήταν αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Αμερικής Lockheed Martin Aeronautics

Είχε πάνω από 4 δεκαετίες ενασχόλησης με την αεροναυπηγική βιομηχανία στους τομείς Marketing Management και Στρατηγικής Marketing (Διοίκησης marketing), δημιουργίας αεροναυπηγικών εγκαταστάσεων συντήρησης και αεροναυπηγικών τροποποιήσεων, δημιουργίας κοινοπραξιών και στρατηγικών συμμαχιών για σημαντικά διεθνή προγράμματα. Συντόνισε και ανέπτυξε εταιρικά προγράμματα στρατηγικού marketing με νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που οδήγησαν στη δημιουργία κοινοπραξιών, συμμαχιών και πωλήσεων αεροσκαφών στην Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Αμερική.

Στην Ελλάδα, ο Ντένης Πλέσσας-Λεωνίδης ηγήθηκε όλων των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών της Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και την βιομηχανική & τεχνολογική ενίσχυση ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Το 2016 του απονεμήθηκε για την προσφορά του το ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο «Hellenic Heritage Achievement Award» από το American Hellenic Institute της Washington. Ήταν μέλος της Royal Aeronautical Society της Μεγάλης Βρετανίας και μέλος της Ελληνικής Αεροπορικής Ακαδημίας. Τέλος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο Ντένης Πλέσσας-Λεωνίδης είχε κάνει πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων και άρθρων αναφορικά με την Αεροδιαστημική τεχνολογία και τις νέες τεχνολογικές προσεγγίσεις και επιτεύγματα της Αεροπορικής και Αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Επίσης, είχε διδάξει και υπήρξε ομιλητής σε πανεπιστήμια και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Πλέσσας έφυγε από τη ζωή έπειτα από μάχη με επιθετική μορφή καρκίνου.

Ποιος ήταν ο Ντένης Πλέσσας

Είχε αποφοιτήσει από την Αμπέτειο Σχολή το 1968. Στην Αίγυπτο ασχολήθηκε με το φοιτητικό κίνημα και ήταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος των Ελλήνων Φοιτητών Καΐρου, και αργότερα επίτιμος προεδρος. Επίσης διετέλεσε βαθμοφόρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου και «Πρόσκοπος Έθνους».

Ήταν κάτοχος πτυχίου B.Sc. στην Αεροναυπηγική από το Πολυτεχνείο του Καΐρου (1973), με ισοτιμία B.Sc. πτυχίου από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (1973).

Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών των σπουδών στην Αγγλία έλαβε πτυχίο M.Sc. (1974) με αντικείμενο Aircraft Design.

Το 1975 M.Sc./ MCIT στη Μηχανολογία των Αερομεταφορών στο Cranfield Institute of Technology. Το 1976 πήρε πτυχίο M.Sc./D.I.C στον τομέα του Management Science και Management Systems από το Imperial College of Science & Technology – London University.

Το 1991 παρακολούθησε και αποφοίτησε επιτυχώς από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Πρόγραμμα « Senior Executive Management Leadership» .

Εργάστηκε για περίπου επτά χρόνια στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία όπου οργάνωσε τα τμήματα εκπαίδευσης, προγραμματισμού και marketing. Διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε σημαντικά συμβόλαια με την USAFE, τη NAMSA και άλλους οργανισμούς του ΝΑΤΟ ως επίσης την Airbus, Aerospatiale, Aeritalia κλπ.

Προσελήφθη από την Lockheed Aircraft Service Company τον Αύγουστο 1983 με περιοχή ευθύνης τη Μέση Ανατολή.

Τον Απρίλιο του 1985 προήχθη σε Διευθυντή Κυβερνητικών προγραμμάτων για τη Μέση Ανατολή και Αφρική στη Lockheed Aircraft Service Company. Το Δεκέμβριο του 1988 προήχθη σε Διευθυντή διεθνών προγραμμάτων Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Από το 1991 είναι Αντιπρόεδρος International Projects αναφερόμενος τόσο στη Lockheed Corporation Interna- tional (LCISA) όσο και τη Lockheed Aircraft Service (LAS).

Το 1995 ανέλαβε Vice President International Business Development για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική για την Lockheed Martin Aeronautics International (LMAI) και από το 1997 σαν περιφερειακός Vice President Operations.

Από το 1999 είναι Αντιπρόεδρος Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής για τον τομέα marketing της Lockheed Martin Aeronautics/International. Με αυτό το ρόλο ηγήθηκε επιτυχών προσπαθειών πώλησης Αεροσκαφών F -16 στην Ελλάδα, την Ιταλία και το Μαρόκο ως και του Μεταφορικού Αεροσκάφους C-130H/J, αλλά και την εισαγωγή του αεροσκάφους JSF (F-35) σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πρόσφατα του ανατέθηκε και η ευθύνη μάρκετινγκ και πωλήσεων της Lockheed Martin Aeronautics για την Αμερικανική Ήπειρο πλην των ΗΠΑ.

Recommended For You

About the Author: efoni