Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν φέτος οι εκκλησίες

Πάσχα πιο κοντά στην κανονικότητα θα κάνουν φέτος οι πιστοί σε όλη την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα κανονικά. «Μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το Ορθόδοξο Πάσχα κανονικά τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα» σημείωσε ο υπουργός.

Έτσι, κατά την κορύφωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων την Μεγάλη Εβδομάδα οι ναοί θα λειτουργούν με την παρουσία πιστών, θα πραγματοποιηθεί η περιφορά του Επιταφίου ενώ το Μεγάλο Σάββατο η ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει τα μεσάνυχτα.

Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα

Ωστόσο, η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων θα ισχύσει μετά το Πάσχα. Άρα, κατά τις ημέρες των εορτών οι ναοί θα λειτουργήσουν με τα ισχύοντα μέτρα τα οποία περιγράφονται αναλυτικά σε εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 11 Απριλίου.

Αυτά προβλέπουν υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους πιστούς ενός των ναών, όπως σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Από το μέτρο εξαιρούνται: 

  • όσοι έχουν ιατρική βεβαίωση για μη χρήση μάσκας (λόγω π.χ. αναπνευστικών προβλημάτων)
  • τα παιδιά κάτω των 4 ετών
  • και οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες μόνο κατά την διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Η είσοδος στους ναούς γίνεται με:

  • επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης
  • βεβαίωση αρνητικού rapid τεστ
  • οι ανήλικοι έως 17 ετών μπορούν να εισέλθουν με αρνητικό self test.

Τέλος, θα πρέπει να τηρείται και απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των πιστών εντός των ναών.

Recommended For You

About the Author: efoni