Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων – Πάσχα εντός των πυλών, τέλος στις 14η Μαΐου

Μήνυμα στο ελληνικό λαό θα απευθύνει αύριο ή μεθαύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ανακοινώσει, αφενός πώς θα εορταστεί το Πάσχα και αφετέρου τη μη απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός θα αναλύσει τους λόγους, που δεν είναι εφικτό να κάνουμε Πάσχα στο χωριό, ενώ θα υπογραμμίσει πως βρισκόμαστε στο τέλος της δύσκολης αυτής της διαδρομής και ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα από τις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, χωρίς να χρειάζεται η αποστολή SMS στις 3 Μαΐου.

Για την εστίαση η κυβέρνηση θα αναμένει την σημερινή εισήγηση των λοιμωξιολόγων για να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Πάντως, το πιθανότερο είναι πως οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης θα ανεβάσουν ρολά μεταξύ 6- 10 Μαΐου.

Αναφορικά με τα σχολεία η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα είναι η 10η Μαΐου, με το υπουργείο Παιδείας να επιδιώκει την επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων στα θρανία. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την ετυμηγορία των ειδικών, οι οποίοι εμφανίζονται ανήσυχοι για τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στους μαθητές λυκείου.

Τα μόνο βέβαιο είναι πως ορόσημο αποτελεί η 14η Μαΐου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα του τουρισμού. Μέχρι τότε θα έχουν επανεκκινήσει οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες ώστε η χώρα να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες.

Πώς θα κάνουμε Ανάσταση και Πάσχα

Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους, οι επιδημιολόγοι προσανατολίστηκαν στους ανοιχτούς ναούς για τις ημέρες του Πάσχα και ειδικά για την Ανάσταση, η οποία θα γίνει στις 9 το βράδυ, με πιστούς, στους εξωτερικούς χώρους των ναών. Μάλιστα, φαίνεται πως προκρίνεται η παράταση της κυκλοφορίας έως τις 10:30 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Θέμα παραμένει, το τι θα γίνει με την περιφορά του επιταφίου, που σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο των ναών, όπως αποφάσισε άλλωστε η Ιερά Σύνοδος. Μένει να δούμε ποιες αποφάσεις θα κλειδώσουν. Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται πως η περιφορά θα γίνει στους εξωτερικούς χώρους, με μάσκες και αποστάσεις για την προστασία των πιστών.

Σημειώνεται δε, πως όσοι είναι ιερωμένοι και ιεροψάλτες και θα είναι στους ναούς χωρίς μάσκες, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε self test.

Όσον αφορά στην ημέρα του Πάσχα, αναμένεται να επιτραπεί ο εορτασμός σε 2 έως 3 οικογένειες το πολύ, ενώ δεν φαίνεται να υπάρξει αλλαγή στην ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Μάλιστα, οι ειδικοί θα συστήσουν, σε όσους πάνε σε πασχαλινό τραπέζι και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να κάνουν selt test, ώστε να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Στην κυβέρνηση «ποντάρουν» στους εμβολιασμούς

Εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση ποντάρουν και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2.500.000 εμβολιασμοί.

Περισσότεροι από 1.800.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 17% του πληθυσμού. Και με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 772.000 συμπολίτες μας, ποσοστό περίπου 7,40%.

Καθημερινά γίνονται περίπου 55.000 εμβολιασμοί. Για τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα μας:

– από την Pfizer 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

– Από την Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

– Από την Johnson&Johnson,έχει παραληφθεί μια μικρή ποσότητα 33.600 δόσεων και ακολουθούν 300.000 δόσεις το Μάιο, και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

– Από την AstraZeneca αναμένονται, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη 450.000-500.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Ο δείκτης της μη προσέλευσης, -το ποσοστό δηλαδή αυτών που είχαν κλεισμένο ραντεβού και δεν εμφανίστηκαν στο εμβολιαστικό κέντρο- παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα. Για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, η προσέλευση είναι στο 97% και γι΄αυτά της AstraZeneca περίπου στο 93%.

 

Recommended For You

About the Author: efoni