Ο Μαρκ Ρούτε νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Οαπερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, θα διατελέσει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, διαδεχόμενος τον Γενς Στόλτεντμπεργκ, έπειτα από συμφωνία των μελών της συμμαχίας.

Όπως ενημερώνει το Politico, μετά από εγκρίσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας την Τρίτη (18/6), η Ρουμανία επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον Ρούτε σήμερα, με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλάους Ιωχάνις να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη νευραλγική θέση του ΝΑΤΟ.

Ο Ρούτε θα αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη στιγμή. Η νέα του θέση θα αναλάβει στις 2 Οκτωβρίου, περίπου έναν μήνα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Μαρκ Ρούτε: Ο αντίλογος

Υπάρχουν ωστόσο και επικριτές της εξέλιξης, οι οποίοι βλέπουν στον Ρούτε έναν πιθανό υποστηρικτή του ακραίου λαϊκιστή, και φαβορί των Συντηρητικών για τις αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ.

Φυσικά ουδείς πιο καταχαρής του ίδιου του Ρούτε, ο οποίος έχει διαγράψει μία μακρά προωθητική εκστρατεία για να καταλάβει τη θέση του ΓΓ, ακόμα και στον απόηχο αποτυχιών.

Χαρακτηριστικά, πολέμιοί του θεωρούν πως δεν κατέβαλλε τις απαραίτητες προσπάθειες για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ανατολικοευρωπαϊκών κρατών, λόγω της υποστήριξής του για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 της Ρωσίας.

Άλλοι προβάλλουν την αποτυχία του να διαθέσει το ελάχιστο του 2% του ολλανδικού ΑΕΠ για στρατιωτικές αμυντικές δαπάνες, στόχος που είχε θέσει το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Recommended For You

About the Author: efoni