Ο καιρός τρελάθηκε: ο ευρωπαϊκός Βορράς θερμότερος από τον Νότο!

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, χθες, Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία στον ευρωπαϊκό Νότο, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στην Ιβηρική Χερσόνησο, κυμάνθηκε έως και 4-5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, συνοδεία βροχοπτώσεων.

Αντίθετα, σε πολλές περιοχές της Βορειοδυτικής και Βόρειας Ευρώπης η θερμοκρασία κυμάνθηκε έως και 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις καταγράφηκαν στη Σκωτία και τη Νότια Σκανδιναβία, όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τοπικά τους 28°C.

Παρόμοιες συνθήκες επικράτησαν στη Γαλλία με τη θερμοκρασία στα βόρεια της χώρας να φτάνει τους 31°C και στις Κάτω Χώρες ο υδράργυρος πλησίασε τους 30°C.

Οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλές για την εποχή τιμές θερμοκρασίας στη χώρα μας θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 17-18 Ιουνίου 2023, ενώ τα προγνωστικά σενάρια για το δεύτερο μισό του μήνα συγκλίνουν προς σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και περιορισμό της αστάθειας που προκαλεί βροχοπτώσεις.

Recommended For You

About the Author: efoni