Ο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου, το Σάββατο 16/4 στον Δήμο Παλλήνης

Μια μουσικό-ποιητική βραδιά-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη όπου θα παρουσιαστεί ο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου με τους Πέμη Ζούνη και Ιάκωβο Κολανιάν, διοργανώνουν το Σάββατο 16 Απριλίου και ώρα 21.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, ο Δήμος Παλλήνης και η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού-Πολιτισμού-Περιβάλλοντος.

Ο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου μελοποιημένος από τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, είναι το εμβληματικό έργο που άνοιξε τον δρόμο για να κοινωνήσει ο κόσμος με την Ποίηση, μέσα από παραδοσιακά, λαϊκά αλλά και κλασσικά στοιχεία της μουσικής.

Η διασκευή του «Επιτάφιου» για κιθάρα από τον καταξιωμένο σολίστ Ιάκωβο Κολανιάν, χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τον Μ. Θεοδωράκη χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη διασκευή ως την πλησιέστερη στο πνεύμα του έργου.

Πέμη Ζούνη και Ιάκωβος Κολανιάν: Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες του χώρου του θέατρου και της μουσικής συνομιλούν, αλληλοσυμπληρώνονται και ανακαλύπτουν κοινούς τόπους της αισθητικής και της παιδείας τους, καταθέτοντας μια μοναδική πρόταση, ένα αρμονικό πάντρεμα του Λόγου και της Μουσικής. Η θεατρική ερμηνεία των οκτώ ποιημάτων που μελοποίησε ο
Μίκης Θεοδωράκης εναλλάσσεται με την μουσική ερμηνεία, στη μοναδική διασκευή για κιθάρα του Ιάκωβου Κολανιάν:
1. Μέρα Μαγιού
2. Πού πέταξε τ’ αγόρι μου
3. Να’ χα το αθάνατο νερό
4. Χείλι μου μοσχομύριστο

5. Ήσουν καλός
6. Βασίλεψες αστέρι μου
7. Γλυκέ μου εσύ δε χάθηκες
8. Στο παραθύρι στεκόσουν

Τα ποιήματα που δεν συμπεριλήφθηκαν στα οκτώ τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, ερμηνεύονται και από τους δύο καλλιτέχνες μαζί. Εδώ ο Ιάκωβος Κολανιάν ερμηνεύει συνθέσεις των:
Leo Brouwer (“Un dia de Noviembre”)
Fernando Sor (“Largo”)
Francisco Tarrega (“Recuerdos de la Alhambra”)
Jorge Cardoso (“Milonga”)
Agustin Barrios (“El Ultimo Canto”)
Frederic Chopin (“Valse No 2”) και J. S. Bach (“Chaconne”)

Recommended For You

About the Author: efoni