Ουκρανία: Οι Ρώσοι «σφυροκοπούν» Κίεβο, Μαριούπολη

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες τόσο στο Κίεβο όσο και στην Μαριούπολη. Όπως μετέδωσε το Open στην πόλη του ουκρανικού νότου – την Μαριούπολη – διαπερνά ένα συνεχές βουητό, το οποίο προέρχεται είτε από πολεμικά αεροσκάφη είτε από ρουκέτες τύπου Grand, οι οποίες πλήττουν κατά εκατοντάδες τους ρωσικούς στόχους.

Λίγο νωρίτερα, πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας ανέφεραν ότι στην Μαριούπολη πραγματοποιούνται βομβαρδισμοί αλλά και αμφίβια επιχείρηση Ρώσων κομάντος. Σύμφωνα με την πηγή, χιλιάδες είναι οι στρατιώτες που έχουν αποβιβαστεί στην στεριά.

Οι μάχες σε όλη την χώρα

Αν και σήμερα στο επίκεντρο της της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ωστόσο μάχες σημειώνονται σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας.

Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον μία μεγάλη έκρηξη στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο. Νωρίτερα, κάτοικοι εκεί κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε έναν κοντινό σταθμό του μετρό όπου θα μπορούσαν να καλυφθούν από τους βομβαρδισμούς.

 

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, υπάρχουν σφοδρές μάχες στην Τσερνίχιβ, η οποία βρίσκεται μεταξύ της Λευκορωσίας και του Κιέβου, και στη Μελιτόπολη στα νοτιοανατολικά.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει την άμυνα της Χερσώνας, μιας μεγάλης πόλης στο νότο της Ουκρανίας, σύμφωνα με περιφερειακούς αξιωματούχους.

Οι Times της Νέας Υόρκης αποτυπώνουν σε χάρτες που έδωσαν στη δημοσιότητα τα ακριβή σημεία στα οποία έγιναν και/ή συνεχίζουν να γίνονται μάχες στην ευρύτερη περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας του Κιέβου.

Πηγή: the New York Times

Η πρωτεύουσα βρίσκεται στο στόχαστρο και η ουκρανική ηγεσία καλεί τους πολίτες να μείνουν εντός των οικιών αλλά με βόμβες μολότοφ «παρά πόδα», προκειμένου να αντισταθούν στους εισβολείς.

xartis-oukrania2.jpg
Πηγή: the New York Times

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνομπίλ δεν θεωρούνται επικίνδυνα, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφονται στο Τσερνομπίλ δεν θεωρούνται επικίνδυνα για το κοινό.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε έφτανε τα 9,46 μικροσίβερτ την ώρα και θεωρείται «χαμηλή». Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην επηρεαστεί και να μην διαταραχθεί κατά κανένα τρόπο η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της ζώνης αυτής.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι κρίσιμες υποδομές του πυρηνικού σταθμού δεν έχουν υποστεί ζημιές και οι εργασίες συντήρησής του συνεχίζονται κανονικά.

Η γειτονική Πολωνία ανέφερε επίσης ότι δεν έχει καταγράψει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι κατέγραψαν «ανησυχητικά» επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνομπίλ, το οποίο την Πέμπτη έπεσε στα χέρια των Ρώσων. Ο Αλεξάντερ Γκριγκόραχ, ο αναπληρωτής διευθυντής της ουκρανικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για θέματα ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αύξηση των δεικτών «επειδή όλο το προσωπικό απομακρύνθηκε» από τον σταθμό.

Recommended For You

About the Author: efoni