Ομόφυλα ζευγάρια: Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για γάμο και τεκνοθεσία

Το «σήμα» για την έναρξη της συζήτησης της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να δώσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τα χαρτιά του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει μια και καλή την «υπόθεση ισότητα στον γάμο», δηλαδή την αναγνώριση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια, που τόσο έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη.

Έτσι, την Τετάρτη (10.01.2024) ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης ως προς το ζήτημα της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σύντομα καταφτάνει στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών των ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, που σήμερα ήδη έχει ένα ή περισσότερα παιδιά, θα μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας και ο άντρας ή η γυναίκα που δεν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού.

Την ίδια ώρα, όμως, το νομοσχέδιο δεν θα αναγνωρίζει ως δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Έτσι, ο άνδρας ή ένα ζευγάρι ανδρών δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Όμως, θα μπορεί να υιοθετήσει.

Άλλωστε, το δικαίωμα της υιοθεσίας  αναγνωρίζεται στη χώρα μας από το 1946 σε μόνους άντρες και προστατεύεται και από το Σύνταγμα.

Recommended For You

About the Author: efoni