Με αυτήν την αναφορά, κάλεσε την κυβερνήτη του Τόκιο, Γιουρίκο Κόϊκε, να παροτρύνει την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να ακυρώσει τους Αγώνες.

 

«Η ΔΟΕ έχει το δικαίωμα να λάβει την απόφαση να ακυρώσει τους Αγώνες ή όχι, αλλά το Τόκιο, ως πόλη υποδοχής, πρέπει να παροτρύνει την ΔΟΕ να ακυρώσει τους Αγώνες», πρόσθεσε ο Ουτσουνομίγια.

Αυτοί οι ακτιβιστές έστειλαν την αίτησή τους μέσω email στην ΔΟΕ και την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) και στην συνέχεια, θα αποστείλουν ταχυδρομικές επιστολές σε διεθνείς οργανισμούς, ενώ σχεδιάζουν να υποβάλουν το ίδιο κείμενο στην ιαπωνική κυβέρνηση και στην Οργανωτική Επιτροπή Αγώνων του Τόκιο.

Η πρωτοβουλία αυτή, έρχεται καθώς η Ιαπωνία αποφάσισε σήμερα (14/5) να επεκτείνει σε ακόμη τρεις περιοχές της χώρας, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που συνδέεται με τον κορονοϊό και η οποία πλέον ισχύει σε εννέα περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται στην Ιαπωνία, ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού στην χώρα του «ανατέλλοντος Ηλίου, »προχωρά πολύ αργά.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί κορυφαίοι Ιάπωνες αθλητές, συμπεριλαμβανομένου του παίκτη γκολφ, Χιντέκι Ματσουγιάμα και της τενίστριας, Ναόμι Οσάκα, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την βιωσιμότητα των Ολυμπιακών Αγώνων εν μέσω πανδημίας.

Η Ιαπωνία μετρά συνολικά περισσότερους από 11.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους από τις αρχές του 2020, αλλά οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι της χώρας, προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ