Οι διαφορετικές φετινές γιορτές

Της Ταμάρα Λεϊζέροβιτς, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Έφτασε ο τελευταίος μήνας του πολύπαθου 2020. Αυτός ο Δεκέμβρης, είναι πολύ διαφορετικός συγκριτικά με τόσους άλλους, που έχουμε στη μνήμη μας. Με αγωνία περιμένουμε καθημερινά τα περιθώρια που θα μας δοθούν να γιορτάσουμε. Και ναι οπωσδήποτε θα γιορτάσουμε. Γνωρίζω ότι νιώθετε κούραση, φόβο για την υγεία σας και αβεβαιότητα για τα οικονομικά σας, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή η θλίψη να εδρεύσει στο σπίτι μας. Είμαι βέβαιη πως υπάρχει λίγο απόθεμα ενέργειας ώστε να μεταμορφώσετε ,για αρχή, την οικεία σας και ύστερα, να ασχοληθείτε με την ψυχική σας υγεία. Αυτή η ψυχική υγεία που τόσο έχει καταπονηθεί από το Μάρτιο και ακόμα δεν έχει να προλάβει να <<θρηνήσει>> όπως αρμόζει την καθημερινότητα που ,άθελά μας, περιορίστηκε.

Εμείς οι άνθρωποι έχουμε μια πολύ χρήσιμη ικανότητα που ίσως όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας να αποτελέσει μηχανισμό επιβίωσης. Αναφέρομαι στη προσαρμογή.

H προσαρμογή είναι μια διαδικασία που χρειάζεται δυναμισμό και όχι παθητική αντιμετώπιση των εξωτερικών-εσωτερικών συνθηκών. Με συνεχή προσπάθεια θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τη καθημερινότητα και να δώσετε λύσεις σε θέματα που σας δυσκολεύουν. Όχι, δεν έχω ξεχάσει ότι ζούμε την εποχή του covid-19 αλλά είμαι εδώ, για να σας θυμίσω πως δεν είμαστε έρμαια των εξωτερικών καταστάσεων, η προσωπικότητα μας παίζει καθοριστικό ρόλο. Για την καλύτερη  προσαρμογή χρειαζόμαστε ψυχικό σθένος. Εξετάστε τα δεδομένα που έχετε και σκεφτείτε την καλύτερη λύση που μπορείτε να δώσετε εσείς  στον εαυτό σας, σύμφωνα με τις συνθήκες της ζωής σας. Κανένας δεν μπορεί να το κάνει καλύτερα από εσάς τους ίδιους.  

 Το ζητούμενο δεν είναι απαραίτητα η εξωστρέφεια και η χαρά, αλλά η αυθεντικότητα και το μοίρασμα με τους κοντινούς μας ανθρώπους. Οι σύντροφοι μεταξύ τους αλλά και τα παιδιά θα ήταν καλό να βιώσουν τα συναισθήματα που προκύπτουν αβίαστα. Σε αυτή τη διαδικασία θα σας βοηθήσουν τα ακόλουθα ζητήματα, να τα θέσετε στους  εαυτούς σας αλλά και να βοηθήσετε  τους ανθρώπους του περίγυρου σας.

Η προσωπική σημασία των γιορτών για τον καθένα από εσάς.

Ποιες είναι οι βασικές σας ανάγκες και ποιες από αυτές έχετε καταφέρει να φροντίσετε το 2020.

Τι χρειάζονται οι άνθρωποι της οικογένειας σας για να περάσουν όμορφα αυτή τη περίοδο και αν είστε σε θέση να τα προσφέρετε.

Ποιο θα είναι το όφελος αλλά και το τίμημα για εσάς από αυτή τη προσφορά.

 Τι χρειάζεστε εσείς από τους συνανθρώπους σας  και τι σας εμποδίζει να τους το ζητήσετε.

Ίσως να μην έχετε άμεση απάντηση σε όλα τα παραπάνω, ίσως να καταφθάσουν σταδιακά στο μυαλό σας αλλά οπωσδήποτε θα αφήσουν το στίγμα τους όταν θα είστε έτοιμοι να τα δεχθείτε. Οι γιορτές δεν πρέπει να είναι αυστηρά δομημένες βάσει των κοινωνικών προτύπων. Θα ήταν καλό να απομακρυνθούμε από αυτή τη ιδεολογία και να καταφέρουμε να δώσουμε τον δικό μας, πολύ προσωπικό χαρακτήρα, σε αυτές τις ξεχωριστές ημέρες. Τα  <<πρέπει>>  των εορτών οδηγούν σε καταπιεσμένες στιγμές και  είναι άδικο να σπαταλάμε το πολύτιμο χρόνο μας με ψεύτικα χαμόγελα και καταπατημένα <<θέλω>>.

Να φροντίσουμε να είμαστε καλά και όχι μόνο να περάσουμε καλά.

Καλές γιορτές και χρόνια πολλά, με υγεία το 2021 !

Η Ταμάρα Λεϊζέροβιτς είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Διεύθυνση: Πάρνηθος 23 (Εμπορικό Κέντρο Στάμου), 3ο όροφος, Αχαρνές, ΤΚ 13674

Τηλέφωνο: 2111137021

Κινητό: 6944 686 886

Site: http://leizerovich.gr/

Πηγή: Εφημερίδα «Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni