Οι ανακοινώσεις για επίδομα ρεύματος και θέρμανσης

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου ανακοίνωσαν  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως ανακοινώθηκε, το πλέγμα μέτρων ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ. Η έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος, που είχε ήδη ανακοινωθεί, θα διπλασιαστεί, με το κόστος του μέτρου να ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση της ενίσχυσης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα διευρύνονται αισθητά τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να το λάβουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Το επίδομα θα ενισχυθεί κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 46% για τα νοικοκυριά με ένα τέκνο και για κάθε επιπλέον τέκνο θα αυξάνεται κατά 20%. Το ελάχιστο επίδομα ανέρχεται στα 100 από 80 ευρώ.

Ειδικά για τους χρήστες φυσικού αερίου θα διατεθεί από την ΔΕΠΑ Εμπορίας επιπλέον έκπτωση 15% στα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 6 φορές από την αρχή του χρόνου, αν και χθες παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις και κινείται σε διπλάσια επίπεδα από αυτά του πετρελαίου.

Ο υπουργός ΟΙκονομικών μίλησε για ενεργειακή κρίση και ευρωπαϊκή η οποία όμως θα είναι παροδική αλλά οξεία. Τόνισε ακόμα ότι η κρίση αυτή δημιουργεί σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά και πως είναι μια πρόκληση για την Ελλάδα και επιβάλλει δράση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοινώνοντας τα μέτρα είπε:

Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους. Το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης υπολογίζεται σε 326 εκατ. ευρώ.

Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης. Το επίδομα αυξάνει 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο και 59% για νοικοκυριά με δυο τέκνα. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει στα 100 ευρώ. Αναμένεται να ενισχυθούν ενα εκατομμύριο νοικοκυριά. Το κόστος είναι 168 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε: 

Επιδότηση 18 ευρώ το μήνα από την κυβέρνηση σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος

Οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου θα δικαιούνται 24 ευρώ το μήνα

Για την ενίσχυση των καταναλωτών που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή πέλετ ειδικά για τους καταναλωτές φυσικού αερίου έκπτωση 15%.

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε: 

Το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται στο ύψος και τον αριθμό των δικαιούχων.

Αυξάνεται για μια μέση οικογένεια κατά 59% και φτάνει το 68%.

Το επίδομα αυξάνεται από τα 220 στα 300 ευρώ.

Το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί. Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ.

Για τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά διευρύνονται ως εξής: 

Για άγαμο από τα 12 στα 14.000 ευρώ

Για οικογένεια με 2 παιδιά από 24.000 στα 26.000 και με τρία παιδιά στα 29.000 ευρώ.

Αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ η ακίνητη περιουσία για άγαμο και για έγγαμους πηγαίνει στα 300.000 ευρώ.

Recommended For You

About the Author: efoni