Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για Ουκρανία – Μολδαβία

Σε συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μετά από πολύωρες συνομιλίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες του μπλοκ «αποφάσισαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία».

Παράλληλα, η Γεωργία πλέον μπαίνει σε καθεστώς υποψήφιας χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε «θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης στα κριτήρια ένταξης και κάλεσε την Κομισιόν να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η απόφαση αποτελεί «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας».

Κάμφθηκε η σθεναρή αντίδραση του Βίκτορ Ορμπάν

Η ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ σημαίνει ότι κάμφθηκε η σθεναρή στάση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, που ήταν αντίθετος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και απειλούσε με μπλόκο.

Θριαμβευτικά υποδέχθηκε την ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγραψε στο X: «Είναι μία νίκη για την Ουκρανία. Νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που δίνει κίνητρα, εμπνέει και δυναμώνει».

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που πραγματοποίησε το απόγευμα αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Φρανκφούρτη, συνομίλησε με Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε ότι το Κίεβο έχει επκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Έχουμε περάσει τους βασικούς νόμους. Όλοι, και το τονίζω, όλοι, γνωρίζετε καλά ότι έχουμε εκπληρώσει κάθε υποχρέωση» τόνισε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δείχνοντας» προς τον Βικτόρ Ορμπάν.

«Δεν έχω ακούσει κανένα αντεπιχείρημα για το γιατί δεν πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί από όλη την Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Recommended For You

About the Author: efoni