Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο Ερντογάν μιμείται τον Πούτιν και ο Στόλτενμπεργκ τον Πόντιο Πιλάτο»

Κριτική για την στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Ομάδας των ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο με προσκεκλημένο τον Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπογράμμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος μιμείται τον αναθεωρητισμό και τον αυταρχισμό του Πούτιν και τηρεί αμφιλεγόμενη στάση στο πλαίσιο της νατοϊκής συμμαχίας.

Κατόπιν απευθύνθηκε στον επικεφαλής του ΝΑΤΟ σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει δει έμπρακτη αλληλεγγύη ούτε πρωτοβουλίες, που θα απαντούσαν στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα εις βάρος της Ελλάδας, λέγοντας δε χαρακτηριστικά ότι οι δηλώσεις του «ηχούν στα αυτιά του ελληνικού λαού ως δηλώσεις Πόντιου Πιλάτου».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

Αν αφήσουμε τους αυταρχικούς αναθεωρητές ηγέτες να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τότε οδηγούμαστε σε καταστροφικές μη αναστρέψιμες καταστάσεις, όπως είπατε στην πρωτολογία σας. Και συμφωνούμε απόλυτα. Εμείς πήραμε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και στηρίξαμε τον ουκρανικό λαό έμπρακτα με την αποστολή βοήθειας.

 

Όμως υπάρχει μια χώρα στη νατοϊκή συμμαχία, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία κρατώντας μια αμφιλεγόμενη στάση. Η χώρα αυτή είναι η Τουρκία και μάλιστα ο Πρόεδρος της μιμείται τον αναθεωρητισμό και τον αυταρχισμό του Πούτιν.

Ο Ερντογάν συχνά μιλά κατά της Συνθήκης της Λωζάνης και μάλιστα φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί ευθέως ακόμη και την εθνική μας κυριαρχία.

Παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο με πρόσφατο παράδειγμα τις παράνομες δραστηριότητες στα Βαρώσια.

Ενώ υποδύεται τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, υπονομεύει το κράτος δικαίου με θύματα χιλιάδες πολίτες στο εσωτερικό της χώρας του.

Κάθε μέρα έχουμε μια σκληρή δήλωση πολεμικού χαρακτήρα εις βάρος της Ελλάδας.

Μας προκαλεί εντύπωση που δεν βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο!

Πολλές φορές οι δηλώσεις σας ηχούν στα αυτιά του ελληνικού λαού ως δηλώσεις Πόντιου Πιλάτου.

Και κάτι τελευταίο. Λέτε ότι είναι αναγκαίο τα ευρωπαϊκά κράτη να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων για να ενισχύσουν την αμυνα τους απέναντι σε εξωτερικούς κινδύνους.

Στην Ελλάδα, μολονότι περάσαμε μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση και είναι αναγκαίο να επενδύσουμε στο κοινωνικό κράτος και σε υποδομές για να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και να χαραχθεί μια νέα αναπτυξιακή πορεία, υπογράψαμε πολύ μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη.

Κι όμως, δεν έχουμε δει την έμπρακτη αλληλεγγύη σας ούτε ανάλογες πρωτοβουλίες, που θα απαντούσαν στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα εις βάρος της Ελλάδας.

Recommended For You

About the Author: efoni