Νέος ποινικός κώδικας: Οι αλλαγές που εισάγει και οι στόχοι

Την επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης και την πραγματική έκτιση ποινών επιθυμεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με το νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται ο ποινικός κώδικας και ο κώδικας ποινικής δικονομίας.

Ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Φλωρίδης, εξήγησε πως «προσπαθούμε να οργανώσουμε την επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης και να θέσουμε όσο γίνεται, μέσα από μια μακρά διαδικασία, ένα τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει διάχυτο στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για μια καίρια παρέμβαση που θα οδηγήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση της λεγόμενης μικρομεσαίας και βαριάς εγκληματικότητας».

Η επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

Όσον αφορά στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η παραπομπή απευθείας στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου από τον εισαγγελέα, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς ν’ απαιτείται βούλευμα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, «στο νομοσχέδιο ορίζονται απευθείας κλήσεις για περισσότερα αδικήματα: διευρύνουμε το πεδίο, διατηρούμε τη διαδικασία για αδικήματα με οικονομικό περιεχόμενο και για βαριά αδικήματα. Τα βουλεύματα περιορίζονται σε εκείνες τις υποθέσεις που απαιτείται σοβαρότερη αξιολόγηση».

Παράλληλα, προβλέπεται η αύξηση των μονομελών συνθέσεων των δικαστηρίων αντί τριμελών, η αξιοποίηση του θεσμού της ποινικής διαπραγμάτευσης και πριν την άσκηση δίωξης και η δυνατότητα και στον εισαγγελέα να κοινοποιήσει πρόταση ποινικής μεταχείρισης προς τον διωκόμενο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ποινική διαπραγμάτευση.

Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει:

  • Απεμπλοκή των ποινικών υποθέσεων από άσκοπες δικονομικές ενέργειες με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών  επεξεργασίας  και εκδίκασης υποθέσεων και απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Η αρχειοθέτηση προδήλως αβάσιμων μηνύσεων θα γίνεται με συνοπτική αιτιολογία.
  • Περιορίζεται ο αριθμός των αναβολών στις ποινικές δίκες από κάθε αιτία σε μία, ανεξαρτήτως αριθμού διαδίκων.
  • Πρόβλεψη κυρώσεων για την προστασία της ποινικής δικαιοσύνης από εκείνους που, με καταχρηστική και παρελκυστική άσκηση των δικαιωμάτων τους, παρακωλύουν την ταχύτητα απονομής της.
  • Αύξηση του ποσού των επιβλητέων εξόδων προς εκείνους που εκ δόλου υποβάλλουν αναληθείς ή ανακριβείς μηνύσεις.
  • Πρόβλεψη παραβόλου 100 ευρώ για τα αμιγώς κατ’ έγκληση αδικήματα με ειδική πρόβλεψη εξαίρεσης από την υποχρέωση για οικονομικά ασθενείς και ειδικές κατηγορίες παθόντων (π.χ θύματα ρατσιστικής βίας)
  • Ενίσχυση της αρμοδιότητας του Μονομελούς Εφετείου
  • Κατάργηση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων του οποίου την αρμοδιότητα (εκδίκαση κατ’ έφεση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων) θα ασκεί Τριμελές Εφετείο.
  • Τέλος, με το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης των δικομανών καθώς προβλέπεται η επιβολή χρηματικής ποινής με όρους εξόδων δικαστικής δαπάνης που φτάνει τα 1.500 ευρώ.

Recommended For You

About the Author: efoni