Νέος Πάπας ο αμερικανός Ρόμπερτ Πρεβόστ

Habemus Papam» καθώς νέος Πάπας, μετά από τέσσερις ψηφοφορίες, χθες και σήμερα, είναι ο επίσκοπος από τις ΗΠΑ, Ρόμπερτ Πρεβόστ, όπως ανακοίνωσε από το μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, ο πρωτοδιάκονος Ντομινίκ Μαμπέρτι.

Στο Βατικανό αυτήν τη στιγμή επικρατεί φρενίτιδα για την εκλογή του νέου Πάπα, με χιλιάδες κόσμου απ’ όλο τον κόσμο να έχει συρρεύσει στο σημείο για να πάρει την ευλογία του 267ου Ποντίφικα.

«Ζήτω ο νέος Πάπας, ζήτω ο νέος Πάπας» φωνάζει το συγκεντρωμένο πλήθος, την ώρα που πριν την ανακοίνωση του νέο Επισκόπου της Ρώμης, πέρασε από το σημείο η μπάντα του Βατικανού παίζοντας ύμνους, μεταξύ αυτών και της Ιταλίας.

Ο Ρομπέρτ Πρεβόστ είναι 69 χρονών, θεωρείται μετριοπαθής, μιλάει ιταλικά, ισπανικά, αγγλικά, έχει κάνει ιεραποστολές στο Περού και το 2023 ορίστηκε καρδινάλιος από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο. Κύρια αρμοδιότητά του ήταν να τον ενημερώνει για τις ιεραποστολές ανά τον κόσμο.

Το όνομα που επέλεξε σαν Πάπας είναι Λέων ο 14ος. Η εκλογή του 69χρονου θεωρείται έκπληξη, καθώς ήταν ένα από τα «αουτσάιντερ» της διαδικασίας στην οποία τις προηγούμενες ημέρες έδειχναν να προηγούνται οι Ιταλοί Πιέτρο Παρολίν και Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα.

Συγχαρητήρια από τον Ντόναλντ Τραμπ 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχάρη μέσω Truth Social τον πρώτο Πάπα με καταγωγή από τις ΗΠΑ: «Συγχαρητήρια στον καρδινάλιο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, ο οποίος μόλις ορίστηκε Πάπας. Είναι μεγάλη τιμή να συνειδητοποιούμε ότι είναι ο πρώτος Αμερικανός Πάπας. Τι συγκίνηση και τι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας. Ανυπομονώ να συναντήσω τον Πάπα Λέοντα XIV. Θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή!».

στιγμιοτυπο_οθονης_2025-05-08_203446

Νέος Πάπας: Τι αναφέρουν όλοι όσοι είναι στο Βατικανό

Λευκός καπνός υψώθηκε από την Καπέλα Σιξτίνα και οι καμπάνες της βασιλικής του Αγίου Πέτρου σήμαναν, σημάδι ότι οι καρδινάλιοι εξέλεξαν έναν νέο ποντίφικα που θα διαδεχθεί τον πάπα Φραγκίσκο, στο τιμόνι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η εκλογή του νέου ποντίφικα έγινε κατά την πρώτη πλήρη ημέρα της ψηφοφορίας με τη συμμετοχή 133 καρδιναλίων-εκλεκτόρων, οι οποίοι είχαν κλειστεί στο παρεκκλήσι από το απόγευμα της Τετάρτης.

Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου ξέσπασε σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα με τις πρώτες λευκές τολύπες καπνού που βγήκαν από τη μικρή καπνοδόχο, στη στέγη της Καπέλα Σιξτίνα.

«Ζήτω ο πάπας» και «Έχουμε πάπα!» φώναζαν οι παρευρισκόμενοι.

Η αδελφή Μόνα Λίζα, μια Βραζιλιάνα μοναχή, βρισκόταν στην πλατεία, κρατώντας μια βραζιλιάνικη σημαία, με δάκρυα στα μάτια. «Είμαι τόσο ευτυχισμένη», είπε.

Ο πάπας Φραγκίσκος πέθανε στις 21 Απριλίου, έπειτα από 12 χρόνια στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Κατά τη θητεία του ξεκίνησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων και ανοιχτών συζητήσεων για μια σειρά θεμάτων που διχάζουν τους Καθολικούς, όπως τη χειροτονία γυναικών ιερέων και την καλύτερη ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ πιστών.

Αν και δεν υπήρχε κάποιο ξεκάθαρο φαβορί για τη διαδοχή του, οι δύο επικρατέστεροι θεωρούνταν ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο «υπ’ αριθμόν 2» αξιωματούχος του Βατικανού και ο Φιλιπιννέζος καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε. Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι ήταν ο Γάλλος Ζαν-Μαρκ Αβελίν, ο Ούγγρος Πέτερ Έρντο, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ και ο Ιταλός Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα.

Recommended For You

About the Author: efoni