Νέος κορονοϊός εντοπίστηκε σε σκύλους – Πόσο μεταδοτικός είναι

Στους σκύλους εντοπίστηκε η νεότερη μορφή κορονοϊού, που είναι πολύ διαφορετική από τον γνωστό μας SARS-CoV-2, και ερευνάται κατά πόσο μπορεί να απειλεί τον άνθρωπο.

Ήδη οι επιστήμονες εντόπισαν ότι ένα παιδί που νοσηλεύτηκε με πνευμονία στην Μαλαισία το 2018 έφερε κορονοϊό με προέλευση από σκύλο. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον όγδοο κορονοϊό (και τον πρώτο με προέλευση από κυνοειδή) που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στους ανθρώπους.

Ερευνητές στις ΗΠΑ τονίζουν ότι παραμένει ακόμη ασαφές κατά πόσο ο συγκεκριμένος ιός συνιστά σοβαρή απειλή για τον άνθρωπο. Η έρευνα στο παιδί που ασθένησε προ τριετίας δεν αποδεικνύει ότι η πνευμονία του προξενήθηκε από τον κορονοϊό των σκύλων, ενώ θεωρείται μάλλον απίθανο να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ωστόσο η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases τονίζει την ανάγκη για πιο ενεργητική εξέταση για ιούς που μπορεί να κάνουν τη μετάβαση από τα ζώα στους ανθρώπους.

«Νομίζω ότι το κρίσιμο μήνυμα εδώ είναι αυτά τα πράγματα πιθανώς συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, όπου οι άνθρωποι έρχονται σε έντονη επαφή με ζώα αλλά δεν τα εντοπίζουμε», είπε ο δρ. Γκρέγκορι Ρέι, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ στις ΗΠΑ. «Αν τα εντοπίσουμε εγκαίρως και δούμε ότι εγκαθίστανται οι ιοί αυτοί στον ανθρώπινο οργανισμό, τότε μπορούμε να τους περιορίσουμε πριν οδηγήσουν σε πανδημία», πρόσθεσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε επίσης:

Τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού στα ζώα
Κινδυνεύουν τα ζώα από κορονοϊό;
Μέχρι σήμερα είναι επτά οι κορονοϊοί που είναι γνωστό ότι μπορεί να προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Πέρα από τον SARS-CoV-2, που προκαλεί την Covid-19, υπάρχουν κορονοϊοί που προκαλούν SARS, MERS αλλά και το κοινό κρυολόγημα.

Πολλοί από τους κορονοϊούς αυτούς εκτιμάται ότι προέρχονται από τις νυχτερίδες, αλλά μπορούν να μεταβούν στους ανθρώπους είτε απευθείας είτε μέσω ξενιστή (τρίτου ενδιάμεσου οργανισμού).

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι κορονοϊοί μπορούν να προξενήσουν ασθένεια στους σκύλους, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι κορονοϊοί των σκύλων μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Το στέλεχος που εντοπίστηκε στον ανήλικο ασθενή με πνευμονία στη Μαλαισία το 2018 περιλάμβανε συνδυασμό δύο γνωστών κορονοϊών των κυνοειδών, καθώς και στοιχεία από κορονοϊό των γατών και κορονοϊό των χοίρων.

Πηγή: The New York Times

Recommended For You

About the Author: efoni