Νέα παράταση έως 15/1 στα τραπεζάκια του lockdown!

Παρατείνεται η δυνατότητα χρήσης κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα εστίασης χωρίς την καταβολή τέλους στον οικείο δήμο έως και τις 15 Ιανουαρίου 2023. Η σχετική διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα με τροπολογία η οποία θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Ενωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (ΕΤΑΑΕ), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις». Η παράταση θα «περάσει» μόλις μία ημέρα πριν από την εκπνοή τής ισχύος προηγούμενης παράτασης που είχε δοθεί επίσης με τροπολογία.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο του 2020 έχει επιτραπεί στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης να τοποθετήσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους ατελώς, λόγω πανδημίας. Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέφθηκε ώστε να δοθεί μεγαλύτερος χώρος στα καταστήματα εστίασης και να μπορέσουν να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις που είχαν επιβληθεί λόγω κορονοϊού.

Η αυτοδιοίκηση

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ζητήσει επίμονα να δοθεί παράταση, καθώς, όπως επισημαίνουν, σε πολλές περιοχές θα χρειαστεί «πολεμική επιχείρηση» και σύγκρουση με τους επαγγελματίες για να επιβληθεί ο περιορισμός την ώρα που συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες. «Είναι σαν να λες σε ένα κατάστημα, χθες μπορούσες να έχεις 100 πελάτες, αλλά από σήμερα θα μπορείς να έχεις 50», σημειώνει δήμαρχος τουριστικής περιοχής. Πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφετεριών, ειδικά στις περιοχές όπου η κίνηση ξένων επισκεπτών καλά κρατεί, τις τελευταίες ημέρες πίεζαν τους δημάρχους «να κάνουν ό,τι μπορούν». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» ότι το μέτρο θα ήταν καλό να παραταθεί έως και τις 31 Μαρτίου 2023, ώστε να βγει και ο χειμώνας για τα καταστήματα εστίασης, δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν.

Παρασκήνιο

Η κατάθεση της τροπολογίας έχει πάντως σημαντικό παρασκήνιο, καθώς φαίνεται ότι εντός της κυβέρνησης εκφράστηκαν αντικρουόμενες απόψεις. Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργαζόταν σενάρια παράτασης του μέτρου έως το τέλος του έτους δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος έχει επιμηκυνθεί. Κυβερνητικά στελέχη όμως τάσσονταν υπέρ της επιστροφής στην προ COVID-19 κατάσταση, με τον περιορισμό και την κατάργηση των παρεκκλίσεων. Σε συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη ΔΕΘ, οι δήμαρχοι είχαν τονίσει ότι η αλλαγή θα είναι εξαιρετικά δύσκολη όσο διαρκεί η τουριστική περίοδος.

Recommended For You

About the Author: efoni