Νέα μέτρα: Στις 15:00 οι ανακοινώσεις Πλεύρη

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 15:00, θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τις νέες ελευθερίες στους εμβολιασμένους ο Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του Open το πρωί της Τετάρτης, έκανε γνωστό ότι δεν θα υπάρξουν νέα πιεστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.

Όπως εξήγησε στις 10 το πρωί θα υπάρξει συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία των ανακοινώσεων ο υπουργός Υγείας είπε ότι «όπου υπάρχουν περιοχές και χώροι μόνο για εμβολιασμένους πρέπει να υπάρχει περισσότερη κανονικότητα. Στους μεικτούς χώρους όχι τιμωρητικά καθώς εχθρός δεν είναι ο μη εμβολιασμένος αλλά ο κορονοϊός, σε αυτούς θα παραμείνουν μέτρα και όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχω την ΚΥΑ που είναι 187 σελίδες και βγαίνει κάθε εβδομάδα και για εμένα που είμαι δικηγόρος είναι δύσκολο να την καταλάβω. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι πιο ελαστικό το πλαίσιο αλλά πιο απλοποιημένο».

 

«Όσοι εμβολιάζονται βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και δεν κινδυνεύουν, πρέπει να προστατευτούν και να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία. Πρέπει να προστατευτούν αυτοί που έχουν το ατομικό δικαίωμα του μη εμβολιασμού. Για τους μη εμβολιασμένους δεν υπάρχει φιλοσοφία να υπάρχουν πιο περιοριστικά μέτρα από αυτά που ισχύουν σήμερα» είπε ακόμα ο υπουργός Υγείας.

Μετά από σχετική ερώτηση, δε, απάντησε ότι «δεν βρίσκεται στη σκέψη και φιλοσοφία μέτρα που να παραπέμπουν στον προηγούμενο χειμώνα όπως η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Βρισκόμαστε σε μια φάση που συνυπάρχουμε με τον ιό και δεν είναι φιλοσοφία να επιστρέψουμε σε ένα προηγούμενο καθεστώς όταν δεν είχαμε μέτρα όπως το εμβόλιο».

Εξηγώντας το γενικότερο πλαίσιο βάσει του οποίου λαμβάνονται οι αποφάσεις ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο διαφορετικό γιατί έχουμε το εμβόλιο καθώς όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν νοσούν στην πλειονότητά τους βαριά. Αντίθετα το 90% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι μη εμβολιασμένοι και προέρχονται από το 30% του πληθυσμού».

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για το θέμα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου και απάντησε ότι «οπουδήποτε υπάρχει κοινωνική δράση θα επιλέγεται να γίνει η δράση με τα μέτρα προστασίας όπως π.χ. στο γήπεδο της Τούμπας αν παίζει ο ΠΑΟΚ ή σε μια διαδήλωση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να περιορίσει καμία δραστηριότητα απλά αυτές να γίνονται με τρόπους όπου προστατεύεται η δημόσια υγεία».

Το σκεπτικό της κυβέρνησης

Eνα νέο πλαίσιο με περισσότερες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν σχεδόν απόλυτη ελευθερία και η ζωή τους να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ στον αντίποδα οι ανεμβολίαστοι θα υπόκεινται σε περιορισμούς. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πειστούν οι επιφυλακτικοί και να σπεύσουν να εμβολιαστούν, προκειμένου να διαμορφωθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Πάντως ο ρυθμός εμβολιασμού παραμένει σε περιορισμένα επίπεδα και τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν μόλις 5.246 πρώτοι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και στις κόκκινες περιοχές όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Eπίσης οι εμβολιασμένοι αναμένεται να μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους χωρίς τη χρήση μάσκας, ενώ δεν αποκλείεται η διασκέδαση να γίνεται για τους εμβολιασμένους μετά μουσικής και χωρίς περιορισμό στο ωράριο. Παράλληλα φαίνεται πως θα αυξηθεί ο αριθμό των ατόμων στα τραπέζια σε καταστήματα.

Recommended For You

About the Author: efoni