Νέα μέτρα: Πού επιτρέπεται να μπουν και πού όχι οι μη εμβολιασμένοι

Νέα δέσμη των μέτρων με βασική στόχευση τους μη εμβολιασμένους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο τηλεοπτικού του μηνύματος προς τους πολίτες το απόγευμα της Πέμπτης (18/11).

Όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμά του για τα νέα μέτρα, όλοι οι ενήλικες μη εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε καμία κλειστή αίθουσα. Το μέτρο αυτό ίσχυε στην εστίαση και πλέον επεκτείνεται, με εξαίρεση τα φαρμακεία τα σούπερ μάρκετ και κομμωρήρια.

Ειδικότερα οι μη εμβολιασμένοι δεν θα μπορούν να μπουν σε κινηματογράφους (σινεμά), θέατρα, μουσεία και γυμναστήρια μεταξύ άλλων. «Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο διάγγελμά του για τα νέα μέτρα, ότι θα λήγει όταν περάσουν 7 μήνες σε πολίτες, ηλικίας 60 ετών και άνω.

Όσον αφορά στις λειτουργίες στις εκκλησίες, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι μη εμβολιασμένοι πιστοί θα μπορούν να μπαίνουν στον ιερό ναό μόνο με αρνητικό rapid test. «Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία» τόνισε.

Παράλληλα, ανήρτησε πίνακα που καθίσταται σαφές πού μπαίνουμε και πως – Αναλυτικός πίνακας:

 

Ολα τα νέα μέτρα

  • Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι μη εμβολιασμένοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

  • Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Κυλιόμενο ωράριο

  • Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Εντατικοί έλεγχοι

  • Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Ενίσχυση ΕΣΥ

  • Και πέμπτον, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση μη εμβολιασμένων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».

Έρχεται αλλαγή στο ωράριο των εμπορικών καταστημάτων

Η αλλαγή που σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο αποφασίστηκε στο λιανεμπόριο για τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στα αστικά κέντρα προκαλείται από το μέτρο για το κυλιόμενο ωράριο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ως εκ τούτου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκε και εκτιμάται ότι θα ισχύσει από αύριο, Σάββατο 20 Νοεμβρίου, νέο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, να ανοίγουν, δηλαδή, στις 10 το πρωί και να κλείνουν στις 9 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι στα εμπορικά καταστήματα έχουν πρόσβαση τόσο οι εμβολιασμένοι με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης όσο και οι μη εμβολιασμένοι με την επίδειξη αρνητικού rapid test.

Πώς θα μπαίνουν στους κλειστούς χώρους τα παιδιά και οι έφηβοι ως 17 ετών

Με βάση τα όσα ίσχυαν ως τώρα, τα παιδιά ηλικίας 4 ως 17 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορούσαν να εισέρχονται με τα self-test που διενεργούν για να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο. Αυτό θα ισχύσει και στην παρούσα φάση, σε όλες τις περιπτώσεις που ανακοινώθηκαν, όπως διευκρινίζεται από τον αναλυτικό πίνακα που δημοσίευσε χθες η ελληνική κυβέρνηση. Αν και αναγράφεται στα… ψιλά γράμματα, το self-test για τα παιδιά θα γίνεται αποδεκτό για την είσοδό τους στους κλειστούς χώρους.

Recommended For You

About the Author: efoni