Μωβ μέδουσα: Σε ποιες ελληνικές θάλασσες έχει εντοπιστεί

Η εμφάνιση της μωβ μέδουσας στις ελληνικές παραλίες προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς -όπως λένε οι ειδικοί- παρά το μωβ χρώμα τους, είναι δύσκολο να γίνουν άμεσα αντιληπτές από τους λουόμενους.

«Πολλές φορές τα νημάτιά τους επειδή είναι διάφανα δεν μπορεί να τις εντοπίσει ο κολυμβητής και για αυτόν τον λόγο έχουμε την επαφή στο σώμα και προκαλεί πόνο» σημείωσε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων βιοεπιστημών, Δρόσος Κουτσούμπας, μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News”.

Αν και μικρή σε μέγεθος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα πλοκάμια της, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα δέκα μέτρα.

«Είναι σαν διαφανής ομπρέλα με τα πλοκάμια τους που έχουν κνιδοκύτταρα με κνιδώδες υγρό το οποίο το έχουν προκειμένου να συλλάβουν τη λεία τους» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημά της ή ακόμα και μία απλή επαφή μπορεί να προκαλέσει πόνο, ναυτία, ταχυκαρδία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, κεφαλαλγία, μέχρι και δύσπνοια.

Γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες που ενδέχεται να κρατήσουν από λίγες μέρες μέχρι και μήνες.

«Αν υπάρχουν κάποια συμπτώματα τα οποία είναι πιο έντονα και μας ανησυχήσουν παραπάνω όπως ραγδαία πτώση αρτηριακής πίεσης, βράγχος φωνής ακόμη και πτώση του επιπέδου συνείδησης τότε θα πρέπει να τρέξουμε γρήγορα στο κοντινότερο κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Πού κινείται η μωβ μέδουσα

Μεγάλη έξαρση του φαινομένου υπάρχει σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές στον Αργοσαρωνικό, στη Λέσβο, στην περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, στη βόρεια Ελλάδα στο βόρειο Αιγαίο αλλά και στα νησιά του Ιονίου.

«Οι μέδουσες θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είναι οργανισμοί πελαγικοί που μετακινούνται με τα ρεύματα. Τα ρεύματα τις μεταφέρουν είτε σε παράχθιες περιοχές, είτε σε ημίκλειστους κόλπους».

Δείτε πού έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα

Στον παρακάτω διαδραστικό χάρτη εμφανίζονται αναλυτικά όλες οι μέδουσες που έχουν εντοπιστεί από το 2018 μέχρι και σήμερα και στον οποίο καταγράφονται αναλυτικά το είδος, η ημερομηνία εντοπισμού αλλά και πόσες φορές εθεάθη το εκάστοτε είδος μέδουσας σε κάθε περιοχή.

Μόνο από τις αρχές του έτους οι μέδουσες αυτές έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, ενώ χειμερινοί κολυμβητές ανέφεραν ότι έβλεπαν αυτό το είδος μέδουσας και το χειμώνα.

Στη βάση δεδομένων της εφαρμογής inaturalist η Μωβ Μέδουσα παρατηρείται για το 2022 την 1η Ιανουαρίου στη Βραυρώνα. 

Αναλυτικά οι καταχωρήσεις για την Μωβ Μέδουσα:

Ιανουάριος 2022: Η μωβ μέδουσα εντοπίζεται μεταξύ άλλων από παρατηρητές σε Πόρτο Ράφτη και Κρήτη

Μάρτιος 2022: Υπάρχουν καταγραφές για τον Σαρωνικό κόλπο, την Κεντρική Μακεδονία και την Περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Απρίλιος 2022: Στις 15/4 εμφανίζεται στη Σαμοθράκη. Καταγραφές υπάρχουν για τον Πειραιά, το Αγκίστρι και τη Ζάκυνθο.

Μάιος 2022: Οι καταχωρήσεις αυξάνονται. Σαρωνικός, Πελοπόννησος, Παξοί, Νέα Πέραμος, Βουλιαγμένη, Αγκίστρι, Κεφαλονιά, Χαλκιδική, και Σπέτσες.

Δείτε εδώ αναλυτικά

Η παρουσία τους αυξάνεται κατά πολύ το καλοκαίρι καθώς ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής της λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας.

Η αναπαραγωγή τους ευνοείται και από την κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού. Παράλληλα, η μείωση του πληθυσμού των ψαριών, που είναι κυνηγοί τους αλλά και η μείωση των πληθυσμών των θαλάσσιων χελώνων που είναι ο βασικός κυνηγός τους ευνοεί την εξάπλωση των μεδουσών.

Recommended For You

About the Author: efoni