Μυρτώ Κοροβέση στη «Φωνή»: Το παρόν μας ανήκει!

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μιλάει στη «Φωνή»  για την απόφασή της να διεκδικήσει μία θέση στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον στόχο του κόμματός στις επικείμενες εκλογές αλλά και τα ζητήματα της προσωπικής της ατζέντας αν καταφέρει να εκλεγεί.

Συνέντευξη στην Άρτεμις Γκούρλια

 

-Ποια ήταν η αφορμή ώστε να αποφασίσετε να διεκδικήσετε μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Όταν μιλάμε για αποφάσεις που αφορούν όχι μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν μας, το παρόν της γενιάς μου, δεν χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, κάποια συγκεκριμένη αφορμή. Το γεγονός ότι είμαι 26 ετών, δικηγόρος και εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος, μου δίνει τη τιμή να εκπροσωπώ, μεταξύ όλων των άλλων, τόσο τη γενιά μου, τις νέες και τους νέους, όσο και την αυτοδιοίκηση σε αυτό το ευρωψηφοδέλτιο. Συγκεκριμένη αφορμή, λοιπόν, δεν υπήρξε. Η εμπιστοσύνη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, στο πρόσωπό μου και η ανάγκη μου να συμβάλλω ώστε να συνδιαμορφώσουμε μία καλύτερη ζωή τώρα, με οδήγησαν στο να δηλώσω παρούσα σε αυτή τη μάχη. Τέλος, είναι τεράστια τιμή να εκπροσωπώ τον τόπο μας, την Ανατολική Αττική, σε αυτό το ψηφοδέλτιο.

-Είναι οι ευρωεκλογές μια ευκαιρία ώστε να στείλουν μήνυμα οι πολίτες προς την πολιτική σκηνή; Εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση/τα κόμματα ή δυσαρέσκεια;

Η κάλπη της 9 ης Ιουνίου είναι η ευκαιρία να δώσουμε ένα διπλό μήνυμα : Πρώτον, ότι εμπιστευόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι αφενός, είμαστε το μόνο κόμμα που πάνω από όλα έχουμε ως επίκεντρο τον άνθρωπο και αφετέρου, που έχουμε ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που τόσο ταλανίζει τις ζωές μας. Επίσης, έχουμε καταθέσει ευρωδιακήρυξη, δηλαδή ξεκάθαρους στόχους και το όραμά μας την προσεχή 5ετία μέσα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεύτερον, το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι πρέπει να τελειώνουμε με την αλαζονεία του 41%, με αυτό το δήθεν αφήγημα ότι όλα κρίθηκαν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, όπως : Τα Τέμπη, οι παρακολουθήσεις, όλα. Αυτή η «σταθερότητα» που δήθεν θέλει να διατηρήσει η κυβέρνηση, είναι μία σταθερότητα που μας κρατάει στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης. Όταν ο κόσμος, η Ελληνίδα και ο Έλληνας, οι συντοπίτες μας, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και «μήνας μπαίνει – μήνας βγαίνει», δεν μιλάμε για σταθερότητα, αλλά για στασιμότητα που πρέπει να τελειώνει.

-Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη; Και αν ναι, γιατί;

Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη δίκαιη, βιώσιμη, οικολογική, πράσινη, φιλειρηνική, αξιοκρατική, συμπεριληπτική, ανθρώπινη και με ίσες ευκαιρίες. Χρειαζόμαστε η Ελλάδα να έρθει πιο
κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Πρέπει να σταματήσουμε να συγκρινόμαστε με χώρες όπως η Βουλγαρία σε επίπεδο μισθών και αγοραστικής δύναμης. Είναι ανάγκη μία νέα δικηγόρος στην Αθήνα, ή ένας νέος σερβιτόρος στην Πάτρα, να ζει όπως μία νέα δικηγόρος στο Βέλγιο και ένας νέος σερβιτόρος στο Βερολίνο. Πρέπει να εκφράσουμε πολιτικές που θα κρατάνε του νέους μας, τη γενιά μου, εδώ και που δεν θα τους διώχνουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη απαλλαγμένη από φασιστικές και ακροδεξιές κραυγές. Και τέλος, μία Ευρώπη αυτόνομη, δυνατή και ενωμένη που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών των 27 κρατών – μελών.

-Ας υποθέσουμε πως εκλέγεσθε. Ποια είναι τα τρία κορυφαία ζητήματα, οι τρείς στόχοι που θα αναδείξετε και θα διεκδικήσετε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Πρώτον, όταν κάθε 11 λεπτά στον κόσμο δολοφονείται μία γυναίκα, απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκα, όταν στην χώρα μας έχουν δολοφονηθεί τόσες γυναίκες από τα χέρια αντρών, πρωταρχικό μου μέλημα είναι να εργαστώ για τη νομική αναγνώριση του όρου της γυναικοκτονίας. Στο ίδιο πλαίσιο, όταν 1/3 γυναίκες δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους, ή όταν για την ίδια εργασιακή θέση μπορεί να αμείβονται λιγότερο από τους άντρες, τότε η ανάγκη μου να δουλέψω πάνω στη διεκδίκηση της ισότητας μεταξύ των φύλλων είναι φανερή. Δεύτερον, θέλω να δουλέψω πάνω σε πολιτικές που θα συμβάλλουν στο να κάνουμε τους νέους μας να γυρίσουν πίσω στη χώρα μας. Ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός, κατάργηση
δωρεάν πρακτικής, περισσότερες ευκαιρίες, καλύτεροι μισθοί, χαμηλότερα ενοίκια, και άλλες πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, θέλω σε ευρωπαϊκό επίπεδο να συμβάλω στην ανάπτυξη και τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, κάτι που και το Μενίδι το έχει τρομερή ανάγκη. Επίσης, θέλω να δουλέψω έτσι ώστε να ενσωματωθεί η νομοθεσία για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα μας, με τρόπο που δεν θα κινδυνεύουν οι δουλειές και η καθημερινότητά μας, αλλά αντιθέτως θα τις ενισχύει, έχοντας πάντα και μόνιμα ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

-Ποιος είναι ο ρεαλιστικός στόχος του κόμματός σας σε αυτές τις εκλογές;

Ο στόχος μας είναι να εκφράσουμε μαζικά τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες του τόπου και της χώρας. Σκοπός μας είναι να ακούσουμε τους πολίτες και να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές που συμβάλλουν στην διεκδίκηση μίας καλύτερης ζωής. Μίας ζωής χωρίς αδικίες, χωρίς οικονομική εξαθλίωση, χωρίς να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς και τη δημοκρατία. Μίας ζωής με αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ευημερία. Εκλογικά, ο στόχος μας είναι να εκλεγούν 6 ευρωβουλευτές, προκειμένου όλα αυτά να τα διεκδικήσουμε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκεί που ψηφίζονται σχεδόν όλα όσα ζούμε στην καθημερινότητά μας.

– Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες;

Να πάνε να ψηφίσουν. Η αλλαγή, η ανατροπή, η καλύτερη ζωή, είναι στο χέρι μας. Και θέλω να δώσω ένα μήνυμα και στους νεότερους. Δεν ψηφίζουμε για τη ζωή κάποιου άλλου, ψηφίζουμε για τη δική μας ζωή. Και κάτι τελευταίο. Σε όσους λένε ότι μας ανήκει το μέλλον, εμείς θα τους απαντάμε ότι μας ανήκει και το παρόν και ότι θέλουμε να ζήσουμε τώρα.

-Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΥΡΤΩ ΚΟΡΟΒΕΣΗ 

Η Μυρτώ είναι 27 ετών, δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Γεννήθηκε και κατοικεί στον Άγιο Στέφανο και κατάγεται από τον Ωρωπό.

Είναι εν ενεργεία δικηγόρος , ενώ παράλληλα κάνει το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς με θέμα «Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών».

Έχει κατακτήσει την 3η θέση στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Φιλοσοφίας που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Harvard, ενώ μετράει πάνω από 10 συμμετοχές και διακρίσεις σε Συνέδρια Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών (MUN).

Το 2019 ήταν μία εκ των φοιτητών Νομικής που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμους συλλόγους του Δήμου και της Περιοχής της, όπως θεατρικούς, χορευτικούς, αθλητικούς, εθελοντικούς και δημιουργικής γραφής.

Είναι πρώην αθλήτρια βόλλευ στον Α.Ο. Αγίου Στεφάνου. Από μικρή έμαθε να αναγνωρίζει τη δύναμη της ομάδας και της συλλογικότητας.

Όραμα της είναι η οικοδόμηση ενός σύγχρονου δίκαιου και συμπεριληπτικού κόσμου, ο οποίος αρχίζει από την τοπική αυτοδιοίκηση, με τη μείωση των ανισοτήτων και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών της.

Είναι διατεθειμένη να εργαστεί ώστε να γίνει η Ανατολική Αττική ο τόπος που κρατάει και δεν διώχνει τα «παιδιά» του, ένας τόπος βιώσιμος, πράσινος, ανασυγκροτημένος παραγωγικά και με τομές στην υγεία, τη συγκοινωνία, τον αθλητισμό, την παιδεία, την παραγωγή και τον πολιτισμό.

Το 2023 ήταν η νεότερη υποψήφια Βουλευτής που έλαβε μέρος στις εθνικές εκλογές διεκδικώντας μία θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ τον Οκτώβριο του 2023 εξελέγη Περιφερειακή Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής με την παράταξη του Γιώργου Ιωακειμίδη.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής

Recommended For You

About the Author: efoni