Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: «Όχι» της εισαγγελέως σε ελαφρυντικά- Ισόβια και 11,5 έτη κάθειρξη

Ισόβια χωρίς την αναγνώριση κάποιου ελαφρυντικού επέβαλε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο για τη στυγερή δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν Κράουτς, ενώ του επιβλήθηκε επίσης ομόφωνα και πρόσθετη ποινή 10 χρόνια κάθειρξη για τη θανάτωση του σκύλου της οικογένειας καθώς και χρηματική ποινή 20 χιλιάδων ευρώ. Συνολικά η ποινή που επιβλήθηκε είναι ισόβια και κάθειρξη 11 ετών και έξι μηνών, καθώς το δικαστήριο τον καταδίκασε σε πρόσθετη ποινή για την παραπλάνηση των αρχών.

Η εισαγγελέας νωρίτερα πρότεινε ισόβια για τη δολοφονία της Καρολάιν, για τη θανάτωση του σκύλου πρότεινε 10 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή. Για την παραπλάνηση των αρχών η εισαγγελέας πρότεινε φυλάκιση δύο ετών. «Δεν υπάρχει πιο δίκαιη ποινή από τα ισόβια για τη δολοφονία της Καρολάιν» υποστήριξε η εισαγγελέας.

Λίγο νωρίτερα, ομόφωνα ένοχο για τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς, τη θανάτωση του σκύλου αλλά και τη σκηνοθεσία της ληστείας κήρυξε τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του κατηγορούμενου για την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών το δικαστήριο το απέρριψε.

Το πρώτο αίτημα αφορούσε στην αναγνώριση ελαφρυντικού για σύννομο βίο. Απορρίφθηκε μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι ο Αναγνωστόπουλος αγόρασε ένα οικόπεδο στο όνομα του παρά το γεγονός ότι η οικογένεια της Καρολάιν είχε προσφέρει για την αγορά του 50 χιλιάδες ευρώ.

Το δεύτερο αίτημα αφορούσε την καλή του διαγωγή στη φυλακή. Απορρίφθηκε διότι κρίθηκε ότι ο χρόνος της κράτησης του είναι λίγος για να ληφθεί υπόψη ένα τέτοιο ελαφρυντικό.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της δίκης μετά από ακροαματική διαδικασία πολλών ημερών. Η υπεράσπιση του καταδικασθέντος ζήτησε την αναγνώριση ελαφρυντικών, επικαλούμενη το λευκό του ποινικό μητρώου, όσο και την μετέπειτα καλή του συμπεριφορά όσο καιρό είναι κρατούμενος.

«Είναι ένας νέος άνθρωπος», τόνισε ο δικηγόρος του αναπτύσσοντας την θέση του περί αναγνωρίσεως του ελαφρυντικού. Η αναγνώριση του ελαφρυντικού, τόνισε ο συνήγορος του Αλέξανδρος Παπαιωαννίδης, δεν έχει σχέση με ό,τι έκανε αλλά με την προηγούμενη ζωή του, όσο και στην συμπεριφορά του, από τότε που είναι κρατούμενος.

Γλυκά Νερά: Ισόβια στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο για τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς-1

 

Τι υποστήριξε η εισαγγελέας

«Το στοίχημα είναι να μη χάνεται το μέτρο. Αυτό που πρέπει να σεβόμαστε κατά το χρόνο που πρέπει να εκτιμήσουμε το εάν θα χορηγηθούν ελαφρυντικές περιστάσεις προκειμένου να βγει πιο γρήγορα, πρέπει να σταθμίσουμε και αλλά πράγματα. Είχε μια εξέχουσα επαγγελματική και μια καλή οικογενειακή ζωή. Θεωρώ υπερβολή να λέμε τα εγκλήματα που τέλεσε μια “παραφωνία” στη ζωή του. Ήταν ειδεχθή και σκληρά εγκλήματα. Τι να ακούω ότι είχε ασφαλίσει τη γυναίκα του, όταν τη σκότωσε;» είπε η εισαγγελέας, ζητώντας να απορριφθούν τα δυο ελαφρυντικά που ζήτησε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος ζήτησε την παροχή του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου και αυτό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. «Στην υπόθεση που εξετάζαμε είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι δεν πρέπει να του χορηγηθούν ελαφρυντικά. Θεωρώ αδιανόητο να στηρίξει το δικαστήριο ελαφρυντικές περιστάσεις επειδή ήταν καλός με την οικογένεια του, την οποία στο τέλος εξόντωσε». Σχετικά με το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, σχολίασε: «Φαντάζομαι θα τηρεί τους κανόνες, αλλά δε μπορούμε να μιλήσουμε για μετέπειτα καλή συμπεριφορά σε μόλις 12 μήνες».

Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι του

Νωρίτερα, ο συνήγορος του ανέφερε πως «ήταν ένας άνθρωπος που συμμορφώνεται με την κοινωνία, δεν ήταν σεσημασμένος. Μορφώθηκε και αφιέρωσε τη ζωή του στην οικογένεια του και τη διαβίωσή της».

«Έκανε αυτή την πράξη και κανένας δεν το περίμενε. Το λένε οι πληθώρα ενόρκων καταθέσεων που υπάρχουν. Είναι μια υπόθεση στην οποία ταιριάζει η αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Δεκτικό επιβεβαίωσης αυτού αποτελεί το λευκό ποινικό του μητρώο», συμπλήρωσε η έτερη συνήγορος του κατηγορουμένου.

Σχετικά με την παροχή του ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, οι δικηγόροι του σχολίασαν ότι «αυτό αφορά στη συμπεριφορά του στη φυλακή, στην οποία βρίσκεται 12 μήνες χωρίς να εμπλακεί πουθενά».

Recommended For You

About the Author: efoni