Μπάιντεν προς Πούτιν: «Μην διανοηθείς» να χρησιμοποιήσεις πυρηνικά στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑΤζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά ή χημικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Να μην το διανοηθεί», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS, ερωτηθείς για το ποια θα ήταν η απάντησή του εάν ο Πούτιν εξέταζε τη χρήση τέτοιου είδους όπλων. Ο ίδιος τόνισε πως ο Πούτιν θα άλλαζε έτσι το πρόσωπο του πολέμου με έναν τρόπο που έχει να παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στις πιθανές συνέπειες, λέγοντας ότι «η έκταση όσων θα κάνει [η Ρωσία]», θα καθορίσει και την απάντηση που θα δοθεί.

«Φυσικά και δεν πρόκειται να σας πω. Θα είναι ανάλογες [όσων θα συμβούν]», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Θα γίνουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ο παρίας του πλανήτη».

Αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν απειλήσει με χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε τον Απρίλιο ότι υπάρχει «σοβαρός» κίνδυνος ενός τέτοιου πολέμου.

Λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν έδωσε εντολή στις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας να τεθούν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σε ένα συνέδριο για την Ασφάλεια στη Μόσχα στις 16 Αυγούστου ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά ή χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Πηγή: Bloomberg

Recommended For You

About the Author: efoni