Μονοκλωνικά αντισώματα: Η Ελλάδα παραλαμβάνει σήμερα 2.000 δόσεις

Σε λίγες ώρες αναμένεται να λάβει η Ελλάδα τις πρώτες δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων. Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη (9.11.2021) το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) θα παραλάβει 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, ως ένα ακόμα «όπλο» κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για την προμήθεια της συγκεκριμένης θεραπείας κατά του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν δεν υπάρξει έγκριση από τον ΕΜΑ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν θα χορηγηθούν σε καμία χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς θα γίνεται η χορήγησή τους

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, που εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Τα πρωτόκολλα χορήγησης στην Ελλάδα αναμένεται να προσδιοριστούν, μετά την έγκριση του ΕΜΑ.

Μέχρι στιγμής είναι σαφές πως τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ασθενείς με covid-19. Η χορήγησή τους γίνεται στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια και χρειάζεται παρακολούθηση. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη – ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Recommended For You

About the Author: efoni