Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν να επανεξεταστούν, δεν είναι τελεσίδικες

Για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας αλλά θίγοντας τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή επισημαίνοντας δε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μία μεταρρύθμιση η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη θεραπεύοντας παθογένειες που κάνουν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην υπόθεση της δίκης για το Μάτι και τις ποινές, τονίζοντας πως πρόκειται για κρίσεις οι οποίες εάν η Δικαιοσύνη το αποφασίσει μπορούν να επανεξεταστούν και πως δεν είναι τελεσίδικες. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι ποινές επήλθαν από ένα ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και πως εάν ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εθνικές τραγωδίες δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται και να κρίνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Οικονομία λέγοντας πως η παρούσα Κυβέρνηση είναι αυτή που στηρίζει εμπράκτως το εισόδημα των πολιτών όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά όρια συμπληρώνοντας πως όταν η ακρίβεια υποχωρήσει οι αυξήσεις αυτές θα είναι που θα έχουν μείνει μόνιμα. Σημείωσε δε πως αποτελεί επιτυχία για την χώρα που έχει ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τηρώντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

Σε αυτό το περιβάλλον δεν έχουμε εχθρούς, έχουμε πολιτικούς αντιπάλους. Η πιο σκληρή αντιπολίτευση είναι αυτή των καθημερινών προβλημάτων.

Όσο για τους εμπόρους της πίστης, η Εκκλησία απάντησε καλύτερα από εμένα.

Οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό πρόσημο αλλά με διακύβευμα, εθνικό. Η αντιπολίτευση θέλει να τις μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης η οποία εξελέγη πριν από μόλις 10 μήνες.

Όλοι ξέρουν ποια είναι η δύναμη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κράτησε σε αυτή. Η δύναμη που καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Που στήριξε την κοινωνία στην πανδημία.

Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα προχωρήσει και οι αυξήσεις στους μισθούς θα παραμείνουν.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί.

Αυτές τις μέρες καταβάλλονται 780 εκατ. ενισχύσεων σε πάνω από 400.000 αγρότες. Όπως είχαμε δεσμευτεί.

Επιτυχία της χώρας να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με δημοσιονομική συνέπεια

Με κινήσεις που προχωρούν όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί κανόνες

Αυτά είναι βήματα ανάκαμψης

Γίνονται μεγάλες προσπάθειες στην Υγεία

Στηρίζονται τα εισοδήματα

Μιας και μιλάμε για στήριξη αυτές τις ημέρες καταβάλλονται 780 εκατ. Ευρώ ενισχύσεων στους αγρότες μας όπως δεσμευτήκαμε. Τα αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί ειδικά για επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης κ.α. Στην πράξη θα μείνουμε. Όπως στην πράξη θα μείνουν και οι μόνιμες αυξήσεις μισθών. Μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από την νέα αύξηση 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό . Όμως στο τέλος της τετραετίας θα είμαστε εδώ με αύξηση του μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ και αυτές οι αυξήσεις είναι μόνιμες.
Τα τραύματα της χρεοκοπίας εξακολουθούν να είναι ανοικτά. Ο πληθωρισμός δοκιμάζει τα νοικοκυριά και απαιτείται επίμονη προσπάθεια για να στηρίξουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας σε ένα δρόμο δύσκολο που θα μας φέρει όμως στο ξέφωτο.

Με αφορμή την συζήτηση για το νομοσχέδιο της δικαιοσύνης ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας δεν έχουμε περιθώρια για αστήρικτες κατηγορίες κατά των πολιτικών αντιπάλων. Δεν χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας. Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνομωσία

Διαφορετικά οι Ελληνίδες και Έλληνες θα γυρίσουν την πλάτη σε πολιτικό σκηνικό που εκπέμπει μόνο δηλητήριο και η αποχή από τις εκλπγ’ες θα είναι πληγή για όλους

Μετά το Πάσχα εισερχόμαστε τελική ευθεία για ευρωεκλογές και δεν πρέπει να αφήσουμε τοξικότητα να απλωθεί. Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε την προ ημερησία συζήτηση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η τελευταία δυνατοτητα που θα μας δοθεί να συζητήσουμε εφ όλης της ύλης αλλά είναι βέβαιο ότι οι πολίτες περιμένουν από εμάς προτάσεις για το αύριο της Ελλάδας και της Ευρώπης και όχι επανάληψη του τεχνητού διχασμού. Θέλουν αλήθειες και προτάσεις όχι σενάρια και συνωμοσίες

Διαμορφώνεται έτσι κοινοβουλευτικό σκηνικό που δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες της χώρες για να προχωρήσουμε μπροστά με απαραίτητες συγκλίσεις.

Θυμίζω επι ημέρων του Γιώργου Παπανδρέου έγινε συγχώνευση 106 πρωτοδικείων και απορώ πως σήμερα το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται τόσο απισδοδρομικό. Καταψηφίσετε την επαναλειτουργία ναυπηγείων, τους ποινικούς κώδικες, επιστολική ψήφο, και τώρα νέο όχι σε κάτι που όλοι πρέπει να αναγνωρίζουμε ως βασικό ζητούμενο: την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

Ήλπιζα ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή. Με λύπη διαπιστώνω την άρνηση της αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παγίως μένει στο όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Μιλά για την Δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού. Από την άλλη μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Ο αρχηγός σας φόρτωσε με καμία 15 δις ευρω το χρόνο από την κατάργηση του ΦΠΑ +5% δαπάνες Υγείας , επαναφορά 13ου 14ου μισθού, πόσο στοιχίζει ; 2,2 δις ευρώ. Με κάθε συνέντευξη βάζει 15 δις ευρώ. Φανταστείτε τι έχει να γίνει μέχρι τις ευρωεκλογές. Δεν μας λέτε όμως πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά. Αυτός ο απολίτικος λαϊκισμός οδηγεί την χώρα σε νέα χρεοκοπία

Κάνατε καμπάνια, και καλά κάνατε, για την επιστολική ψήφο, χωρίς να την ψηφίσετε, ελπίζω να ψηφίσετε όταν φέρουμε ξανά την εφαρμογή και στις εθνικές εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε εκτός προθεσμίας υπόμνημα για τους απογόνους του φασισμού

Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία το 112. οργανώνοντας για πρώτη φορά τις εκκενώσεις με προτεραιότητα τη διάσωση ζωών.

3ον η εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί γιατί αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας μας. Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες. Μπορούν εφόσον η Δικαιοσούνη το κρίνει να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε με την σκέψη οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και 2 σταθμά.

Υπήρξε καθυστέρηση.

Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν, εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε. Οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Τα αδικήματα της υπόθεσης κρίθηκαν με ευμενέστερο πλαίσιο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, οι ποινές αυστηρότερες με τον νόμο που ψηφίσαμε.

Χθες ανέκυψε το ζήτημα με τις ποινές της δίκης για το Μάτι που ολοκληρώθηκε σε έξι χρόνια.

Δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη, ταλαιπωρεί τελικά αυτόν που ζητά την προστασία της.

Στην Αττική αντιμετωπίζεται η πολυδιάσπαση. Τα 20 ειρηνοδικεία συγχωνεύονται σε πέντε.

Θα πετύχουμε το πρακτικά ζητούμενο. Μεγαλύτερη ταχύτητα.

Να αφήσουμε πίσω τις δεκαετίες ‘50 και ‘60 όταν τα δικαστήρια ανεγείρονταν βάσει των ακτοπλοϊκών συνδέσεων ή των πιέσεων των τοπικών κομματαρχών.

Να συγχαρώ το υπουργείο Δικαιοσύνης γιατί το νομοσχέδιο έτυχε ευρείας διαβούλευσης.

Στον α΄ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίου.

1.000 ειρηνοδίκες θα δικάζουν ποινικές υποθέσεις . Αυξάνουμε τη δεξαμενή ετοιμοπόλεμων δικαστών που θα φτάσουν 2.100. Αναπτυξιακός και κοινωνικός χαρακτήρας της μεταρρύθμισης. Δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη και ταλαιπωρεί όποιον ζητά την προστασία της που είναι συνήθως ο πιο αδύναμος.

Κάθε περιφέρεια θα έχει κεντρικό πρωτοδικείο. Προχωρώ σε αυτές τις διευκρινίσεις γιατί μια απλή ανάγνωση του νομοσχεδίου διαψεύδει όσα άκουσα από την αντιπολίτευση περί αντιδράσεων. Οι πολίτες θα εξακολουθούν να εξυπηρετούνται στον τόπο τους αλλά θα πετύχουμε επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Τα 154 ειρηνοδικεία έχουν μετατραπεί σε παράγοντα άνισης κατανομής του δικαστικού έργου. Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται . Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν μικρό αριθμό υποθέσεων την στιγμή που οι πρωτοδίκες έχουν πολλαπλάσιες υποθέσεις.

Άρα κάτι παράξενο συμβαίνει.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Ελλάδα έχει περισσότερους δικαστές ανά μέσο όρο.

Για να τελεσιδικήσει μία απόφαση θέλει 1.450 μέρες, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 650 μέρες

Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο καθυστέρηση αλλά αρνησιδικία.

Αυτή η χρονοτριβή γίνεται αφορμή σε κάποιους για να αμφισβητήσουν το κράτος Δικαίου.

Όταν μία απόφαση κάνει 4-5 χρόνια για να βγει, ένας πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη.

Η μεταρρύθμιση αυτή δίνει δυναμική ενέργεια στον ασάλευτο χρόνο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ένα φαινόμενο που διασταυρώνεται με την αδράνεια, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο για τους πολίτες.

Εγώ προσωπικά θα όριζα ως μεταρρύθμιση κάθε σημαντική αλλαγή που έχει καθυστερήσει λόγω αγκυλώσεων

Θεωρώ τον νομοσχέδιο όχι απλά μια σημαντική μεταρρύθμιση αλλά ιστορική τομή απέναντι σε ένα πρόβλημα διαχρονικό με στόχο σε πρώτη φάση όπως ειπώθηκε η δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται σε σημαντικά γρηγορότερο χρόνο και να εξορθολογιστεί ο δικαστικός χάρτης προσθέτοντας περίπου 1000 δικαστές στην πρώτη γραμμή.

Recommended For You

About the Author: efoni