Μητσοτάκης από Ελληνικό: Το είπαμε και το κάνουμε

«Μία από τις μεγαλύτερες πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Ευρώπη», χαρακτήρισε το έργο του Ελληνικού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ανάπλασης.

«Γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου», είπε, χαρακτηρίζοντας το ως ένα «έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας».

«Το χρονοδιάγραμμα τηρείται, οι αλλαγές γύρω μας είναι εμφανείς», είπε για να προσθέσει: «Τα λόγια έγιναν πράξη και στη θέση του πλέον υπάρχει η χειροπιαστή πραγματικότητα. Και στο Ελληνικό το είπαμε και το κάνουμε».

Μίλησε για έναν χώρο που είχε αφεθεί στην τύχη του για είκοσι χρόνια, που «θα μεταμορφωθεί».

«Αυτό το εμβληματικό έργο το πιστέψαμε και το προωθήσαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε το τιμόνι του τόπου. Λύνοντας με τόλμη τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, ξεπερνώντας μεγάλα προβλήματα και βαλτωμένες αντιλήψεις», υπογράμμισε.

«Το κουβάρι κατάφεραν να ξετυλίξουν το υπουργείο Ανάπτυξης, με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση, το υπουργείο Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα, το υπουργείο Πολιτισμού, με την Λίνα Μενδώνη, αλλά και η διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας Lamda Developements», είπε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τα εύσημα για την προσπάθεια.

«Τώρα στρεφόμαστε στο μέλλον, με το όραμα του Σπύρου Λάτση να παίρνει σάρκα και οστά», είπε κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Ένα σχέδιο που γεννήθηκε προτού καν απεγκεταστατεί το αεροδρόμιο και τα αεροπλάνα προσγειωνόντουσαν και απογειωνόντουσαν εδώ στους διαδρόμους».

«Πρώτη σχετική συζήτηση έγινε το 2007, θυμάμαι ήμουν τότε νέος βουλευτής. Το έργο άναψε για τα καλά το 2014, τότε υπεγράφη η σύμβαση, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά», τόνισε και μνημόνευσε τις καθυστερήσεις που ακολούθησαν.


 


Το μεγάλο όφελος

«Εδώ η οικονομική προκοπή πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή, ώστε το όφελος να απλώνεται σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Αυτό επιδιώκουμε με κάθε μεγάλο επιχειρηματικό σχέδιο. Φέτος παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, σημειώσαμε ρεκόρ όλων των εποχών στις άμεσες ξένες επενδύσεις και αισιοδοξούμε ότι το ρεκόρ θα σπάσει εκ νέου», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο θα δημιουργήσει σημαντικό πλούτο 2,4 μονάδων, θα δημιουργήσει πάνω από 70.000 νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει ώθηση σε δεκάδες κλάδους της ελληνικής παραγωγής, ενώ εκτιμάται ότι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή θα αυξηθούν οι επισκέπτες κατά 1 εκατομμύριο.

Είπε, επιπλέον, ότι διαμορφώνεται υπόδειγμα αειφόρου αναβάθμισης όλης της περιοχής και πως όλα τα αρχαία θα συντηρηθούν και θα ενταχθούν αρμονικά στο πάρκο.

«Η ανάπλαση θα δώσει την ευκαιρία στο χθες να συνομιλήσει δημιουργικά με το σήμερα και θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο», συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε πως η οικολογική διάσταση του έργου διαπερνά όλες τις εργασίες της παρέμβασης.

«Όλα αυτά δηλώνουν τον αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα του έργου. Δηλώνουν και την αντοχή της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα ασταθές διεθνές τοπίο με το πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Παρά τα εμπόδια τα μεγάλα έργα στον τόπο μας προχωρούν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε: «Απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια η Πολιτεία συνεχώς υψώνει αναχώματα ανακούφισης. Οι πολίτες δοκιμάζονται αλλά αντιλαμβάνονται με ωριμότητα το μέγεθος της πρόκλησης και νοιώθουν την κυβέρνηση δίπλα τους. Όπως και μέχρι τώρα, έτσι και αυτή η παγκόσμια δυσκολία θα μετατραπεί σε εθνική επιτυχία».

Recommended For You

About the Author: efoni