Μητσοτάκης: Απαιτούμε την απελευθέρωση των επιβατών-Το χρονικό του θρίλερ στον αέρα

Με μια ανάρτηση σε πολύ αυστηρό ύφος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε τη σύλληψη του Λευκορώσου δημοσιογράφου και ακτιβιστή στον αέρα, σε πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους, ζητώντας νέα άμεσα ευρωπαϊκά μέτρα κατά του Μινσκ.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα είχε αναφέρει σε δική του ανάρτηση ότι «το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους και προέβη σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Πρωταρχικό μας μέλημα η ασφάλεια όλων των επιβατών».

Το μεσημέρι της Κυριακής το λευκορωσικό καθεστώς εξανάγκασε, όπως δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες, πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ με σκοπό να συλληφθεί αντιφρονών δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτήν.

Στην ανάρτησή του στο Twitter o Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η υποχρεωτική προσγείωση ενός εμπορικού αεροσκάφους για την προσαγωγή ενός δημοσιογράφου είναι άνευ προηγουμένου, μια πράξη που σοκάρει».

Πρόσθεσε ότι «απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών» και υπογράμμισε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο θα πρέπει να συζητήσει την ανάγκη για αύξηση της πίεσης επί της Λευκορωσίας. Φτάνει πια.»

Ο Ραμάν Προτάσεβιτς, που έχει πρωτοστατήσει στην κάλυψη των γεγονότων του περασμένου έτους – την ευρείας κλίμακας εκλογική απάτη την οποία ενορχήστρωσε το καθεστώς Λουκασένκο και την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν – αντιμετωπίζει κατηγορίες που συνεπάγονται το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου meduza.io, χρησιμοποιήθηκε η απειλή βόμβας για να αναγκαστεί το αεροπλάνο να προσγειωθεί. Σύμφωνα με τον Ταντέους Γκιζάν, διευθυντή σύνταξης του Nexta, του καναλιού στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram του οποίου βασικός συντελεστής είναι ο Προτάσεβιτς, πράκτορες της λευκορωσικής KGB επιβιβάστηκαν στην πτήση στην Αθήνα και προκάλεσαν αναστάτωση κατά τη διάρκεια της πτήσης, με σκοπό την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Στην ανάρτησή του στο Twitter, o Γκιζάν γράφει ότι το αεροσκάφος της Ryanair συνοδεύτηκε στο αεροδρόμιο του Μινσκ από μαχητικό της λευκορωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, παρενέβη μέσω Twitter ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Μινσκ. «Το καθεστώς Λουκασένκο έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων στο αεροπλάνο. Πλέον, κανείς που πετάει πάνω από τη Λευκορωσία δεν είναι ασφαλής», έγραψε.

Recommended For You

About the Author: efoni