Με rapid και οι εμβολιασμένοι στα οδοντιατρεία

Με rapid test στον οδοντίατρο ακόμη και εμβολιασμένοι ασθενείς, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 4337/18.09.2021 και προκάλεσε την αντίδραση των οδοντιάτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη δεν αφορά μόνο σε οδοντιατρικές πράξεις, αλλά επιβάλλει υποχρέωση διεξαγωγής rapid test και σε εμβολιασμένους για οποιαδήποτε επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας. «Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση», αναφέρεται στην απόφαση.

Οι ανεμβολίαστοι θα υποβάλλονται σε μοριακό τεστ και οι ανεμβολίαστοι συνοδοί των ασθενών με rapid τεστ. Οι εμβολιασμένοι συνοδοί δεν θα υποβάλλονται σε τεστ για την προσέλευσή τους στα οδοντιατρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκα ο ΣΚΑΪ, το υπουργείο Υγείας δεν προτίθεται να αλλάξει την διάταξη, ωστόσο αναμένεται να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης θεωρεί ανέφικτο το μέτρο, σημειώνοντας ότι οι οδοντίατροι τηρούν όλα τα μέτρα για την προστασία τους.

Πρόσθεσε ότι η ομοσπονδία από την περασμένη εβδομάδα ζήτησε την άμεση τροποποίηση της εν λόγω ΚΥΑ και πως ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεσμεύθηκε να την αλλάξει, ωστόσο το έπραξε κατά το ήμισυ, δηλαδή μόνο για τους συνοδούς των ασθενών.

 

Recommended For You

About the Author: efoni