Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι Τσιόδρα για πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα (20.12.2021) ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ΕΚΠΑ όπου ο ίδιος και άλλοι επιστήμονες απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού για την πανδημία.

Στην Ελλάδα τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έχουν φτάσει σε 26 ήδη και εντοπίζονται στην Κρήτη, τη Λακωνία και την Αττική. Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού και μάλιστα μίλησε για επιδημία τεραστίων διαστάσεων!

«Η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης, η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να παρθούν τυχόν περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί», είπε ξεκάθαρα ο Σωτήρης Τσιόδρας!

Τα 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, δεν σχετίζονται όλα με ταξίδι στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ το επόμενο διάστημα. Τα περισσότερα κρούσματα δεν σχετίζονται με ταξίδι όπως είπε, άρα ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα.

«Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου. Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή στη χώρα μας εάν δεν υπηρχε η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον σε 90 μέχρι σήμερα κράτη. Υπάρχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία σε άλλες χώρες», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, έχουν αυξηθεί οι επαναμολύνσεις. Όπως σημείωσε, το 8% με 9% των λοιμώξεων είναι επαναμολύνσεις και αυτές σχετίζονται με το πότε κάποιος νόσησε ή εμβολιάστηκε καθώς επίσης και με τον τύπο της μετάλλαξης. Σημειώθηκε επίσης ότι αν υπάρχουν συμπτώματα ακόμη κι αν κάποιος έχει αντισώματα, πρέπει να κάνει rapid test ή PCR! Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε επίσης πως «όταν έχουμε ένα κρούσμα σε μια οικογένεια, αυτομάτως θεωρούμε πιθανόν “θετικούς” και τα υπόλοιπα μελή της οικογένειας. Άρα γι αυτό έχει νόημα το self testing ειδικά την περίοδο των γιορτών όπως τώρα τα Χριστούγεννα». Η αναφορά του αυτή έρχεται ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για test σε όλους όσους θα βγουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ή πάνε σε ρεβεγιόν, τα οποία ακόμη και οι εμβολιασμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους. Ανακοινώσεις αναμένονται έως την Τετάρτη.

Στην εισαγωγική ομιλία, ο Βασίλειος Γοργούλης, καθηγητής Ιστολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Ιστολογίας- Εμβρυολογίας, ανέφερε πως «πηγή του ιού Sars-COV 2 (κορονοϊός) είναι η νυχτερίδα και όχι κάποιο εργαστηριακό πείραμα».

Οι επιστήμονες επανέλαβαν με κάθε τρόπο ότι το DNA δεν… “κινδυνεύει” από τα εμβόλια, τα οποία έχουν σώσει περισσότερες από 750.000 ζωές σε Ευρώπη και Αμερική!

Recommended For You

About the Author: efoni