Μενίδι: Τι κατέγραψε κάμερα ασφαλείας λίγες ημέρες πριν τη δολιοφθορά στον ΟΣΕ

Στις 28 Οκτωβρίου καταγράφηκαν οι τελευταίες εικόνες από κάμερα ασφαλείας στον υποσταθμό του Μενιδίου όπου σημειώθηκε προχθές η δολιοφθορά στον ΟΣΕ. Στις εικόνες αποτυπώνονται τρία άτομα να σπρώχνουν ένα κάδο για να ανέβουν και να σπάσουν την κάμερα.

Σχεδόν δέκα ημέρες μετά, σημειώθηκε η δολιοφθορά στον συγκεκριμένο χώρο και θεωρείται πιθανό τα άτομα που έσπασαν την κάμερα να συνδέονται με την πράξη αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επρόκειτο για ένα από τα συνήθη συμβάντα με στόχο την κλοπή του χαλκού από τα καλώδια ηλεκτροκίνησης. Μοναδικός στόχος των δραστών ήταν να θέσουν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ηλεκτροδότησης και τηλεδιοίκησης του δικτύου, τα οποία είχαν παραδοθεί για χρήση πριν από τρεις εβδομάδες.

Για το περιστατικό η διοίκηση του ΟΣΕ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στο Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου, ενώ προτίθεται να προβεί σε καταγγελία και ενώπιον του εισαγγελέα Αθηνών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το συμβάν εκτυλίχθηκε λίγο μετά τις 7 μ.μ. της Δευτέρας σε εγκατάσταση του ΟΣΕ, ενάμισι χιλιόμετρο μακριά από τον σιδηροδρομικό σταθμό των Αχαρνών. Αγνωστος ή άγνωστοι δράστες έσπασαν με βαριοπούλα το τσιμεντένιο προστατευτικό καπάκι ενός φρεατίου και έριξαν μέσα εύφλεκτο υγρό. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά, από την οποία καταστράφηκαν τα καλώδια οπτικών ινών που μεταφέρουν σήμα στο κέντρο τηλεδιοίκησης στον σταθμό ΣΚΑ – Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών.

Το αποτέλεσμα ήταν το κεντρικό σύστημα τηλεδιοίκησης που ελέγχει το τμήμα από τον σταθμό ΣΚΑ έως την Τιθορέα να τεθεί εκτός λειτουργίας. «Στις 7.40 μ.μ. οι οθόνες μαύρισαν και ταυτόχρονα χάσαμε τις θέσεις των συρμών. Μέσω ασυρμάτου ζητήσαμε από τους μηχανοδηγούς να μας γνωρίσουν την ακριβή θέση τους, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες», δήλωσε στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Τάκης Τερεζάκης.

Προκειμένου να διαπιστώσουν τι είχε συμβεί, τεχνικά συνεργεία πραγματοποίησαν αυτοψία στον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης Αχαρνών (απ’ όπου ηλεκτροδοτείται το δίκτυο του ΟΣΕ) και διαπίστωσαν τι ακριβώς είχε συμβεί. Κατά την αυτοψία είδαν ακόμη ότι ο δράστης ή οι δράστες είχαν φροντίσει να καταστρέψουν την κάμερα ασφαλείας που λειτουργούσε στο σημείο, διασφαλίζοντας ότι τα πρόσωπά τους δεν θα καταγράφονταν. Μέχρι αργά χθες δεν είχε προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια το μέγεθος της καταστροφής και επομένως ο χρόνος για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η φωτιά.

Ο κ. Τερεζάκης δήλωσε στην «Κ» ότι για όσο διάστημα απαιτηθεί, ο συντονισμός της κίνησης των συρμών στο τμήμα ΣΚΑ – Τιθορέα θα γίνεται μέσω των τοπικών σταθμών τηλεδιοίκησης. Το κίνητρο των δραστών παραμένει αδιευκρίνιστο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ να μιλάει για «κλασική περίπτωση δολιοφθοράς». Η ευθύνη της έρευνας για την εξιχνίαση της υπόθεσης παραμένει προς το παρόν στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Recommended For You

About the Author: efoni