Μαρκ Άνγκελ: Aυτός είναι ο ευρωβουλευτής που θα αντικαταστήσει την Εύα Καϊλή ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο ευρωβουλευτής Μαρκ Άνγκελ από το Λουξεμβούργο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντικαθιστώντας την κυρία Εύα Καϊλή. μετά την καθαίρεσή της λόγω της εμπλοκής της στο Κατάρ-gate.

Ο κ. Άνγκελ έλαβε 307 ψήφους υπέρ και θα αναλάβει καθηκοντα ως ο πέμπτος αντιπρόεδρος του ΕΚ. Η εκλογή του έγινε στον δεύτερο γύρο καθώς στον πρώτο δεν έλαβε την απαραίτητη πλειοψηφία των 278, ευρωβουλευτών Η πολιτική ομάδα των Πρασίνων είχε προτείνει ως υποψήφια τη Γαλλίδα Γκουεντολίν Ντελμπός – Κόρφιλντ, ενώ η ακροδεξιά ομάδα ID την Ιταλίδα, Ανναλίσα Ταρντίνο.

 

Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ήλπιζε στην συνεργασία των Φιλελευθερων του Renew Europe όσο και του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), μετά από προηγούμενη συμφωνία μεταξύ τους για την κατανομή των ανώτατων ηγετικών θέσεων. Ωστόσο ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, αρνήθηκε να προσφέρει άμεση υποστήριξη στον σοσιαλιστή υποψήφιο, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση εντός της ομάδας του.

Σημειώνεται ότι χθες οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την τροποποίηση των κανόνων του ΕΚ προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανακοίνωση αιτημάτων του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα στην ολομέλεια. Αποστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι η καταπολέμηση της απάτης εις βάρος των οικονομικών της ΕΕ και έχει την αρμοδιότητα να ερευνά και να διώκει εγκλήματα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Ο εσωτερικός κανονισμός του Κοινοβουλίου έπρεπε να τροποποιηθεί προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το οποίο προβλέπει ότι ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να υποβάλλει αιτήματα για την άρση της ασυλίας προσώπων που προστατεύονται κατ’ αυτόν τον τρόπο βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, εφόσον το χρειάζονται οι σχετικές έρευνες. Οι επικαιροποιημένοι κανόνες εγκρίθηκαν με 610 ψήφους υπέρ, 26 ψήφους κατά και 9 αποχές.

Διαδικασία άρσης ασυλίας

Όπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο του ΕΚ στην ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI). Πριν εγκρίνει τη σύστασή της προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, η επιτροπή μπορεί να ζητήσει κάθε πληροφορία που κρίνει αναγκαία και ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής έχει τη δυνατότητα να παραστεί σε ακρόαση. Μετά την έγκριση μιας σύστασης από την επιτροπή, πραγματοποιείται ψηφοφορία στην ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδό της, με απλή πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η απόφαση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή καθώς και στην αιτούσα αρχή.

Recommended For You

About the Author: efoni