Μαρία Συρεγγέλα: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα γραμματέας της ΝΔ

Όπως είχε ήδη γνωστοποιηθεί από τη 10η Νοεμβρίου, η Μαρία Συρεγγέλα αναλαμβάνει καθήκοντα Γραμματέα στη Νέα Δημοκρατία, διαδεχόμενη τον νυν κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Μητσοτάκης: «Το σύνθημα είναι: “Έλα Συρεγγέλα”, αλλά όχι με φόρα»

«Η Μαρία Συρεγγέλα ανταποκρίθηκε απόλυτα σε ό,τι τής ανατέθηκε. Η εκλογή της ως Γραμματέα αποτελεί σημαντικό βήμα για τη Νέα Δημοκρατία. “Έλα Συρεγγέλα” είναι το σύνθημα, αλλά όχι με φόρα, διότι σε άλλους δεν… βγήκε σε καλό» ανέφερε χαριτολογώντας ο ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης, στο τέλος της ομιλίας του, από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, κατά την ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε με αντικείμενο την εκλογή Γραμματέα.

Η Μαρία Συρεγγέλα υπογράμμισε ότι «είναι πραγματικά μεγάλη τιμή και ευθύνη η εκλογή μου, στη θέση της Γραμματέως. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη. Ευχαριστώ για την ψήφο όλα τα μέλη της παράταξης, κατανοώ πλήρως της ευθύνες. Η σημερινή μέρα έχει έναν έντονο συμβολισμό για όλες τις γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας που υπηρετούν και υπηρέτησαν την παράταξη».

Ο απερχόμενος Γραμματέας και νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, νωρίτερα ευχαρίστησε τους συνεργάτες, κάνοντας αναφορά στη διαδρομή του, στη συγκεκριμένη θέση. «Η Μαρία Συρεγγέλα είναι μία άξια γυναίκα, ένα στέλεχος που αγαπά την ΟΝΝΕΔ και τη Νέα Δημοκρατία. Η αφοσίωσή της είναι εντυπωσιακή, όπως και το πόσο μπορεί να ενώνει».

Η πορεία της Μαρίας Συρεγγέλα

Η νέα γραμματέας, πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση στα 50 χρόνια ύπαρξης της ΝΔ, είναι σήμερα βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών και κατά πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταλήξει στην επιλογή εδώ και μερικές εβδομάδες. Είχαν ακουστεί και άλλα ονόματα, όπως της βουλευτή Βορείου Τομέα, Ζωής Ράπτη, ή του γενικού διευθυντή της ΝΔ, Γιάννη Σμυρλή.

Στην απόφαση του Πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ βάρυνε η προηγούμενη κυβερνητική θητεία της Μαρίας Συρεγγέλα, ως υφυπουργού Εργασίας στην περίοδο πριν από τις πρόσφατες εκλογές.

Το ότι έμεινε εκτός κυβέρνησης μετά τον Ιούνιο, αποδόθηκε στο γεγονός ότι υπουργοποιήθηκαν δύο βουλευτές από την ίδια εκλογική περιφέρεια (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης).

Η νέα γραμματέας έχει μακρά κομματική εμπειρία και είχε αξιοποιηθεί από το Κυριάκο Μητσοτάκη αφότου εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, ως επικεφαλής της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ (θέση την οποία κατείχε από το 2015).

Θεωρείται στέλεχος ήπιων τόνων και με ικανότητες ελιγμών και συμβιβασμών και θα κληθεί να αναλάβει την προετοιμασία του ιστορικού συνεδρίου για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, καθώς και την προεκλογική εκστρατεία εν όψει ευρωεκλογών.

Το βιογραφικό της νέας γραμματέας

Ορισμένα βιογραφικά στοιχεία της νέας γραμματέα της ΝΔ:

  • Γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1975 στην Αθήνα
  • Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).
  • Τον Ιανουάριο του 2021 τοποθετήθηκε στη θέση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Ισότητας, Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας.
  • Από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021 διατέλεσε Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Την περίοδο 2013-2015 ήταν αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ).
  • Έχει θητεύσει ως μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, αρμόδια για τις Διεθνείς Σχέσεις (2001-2004), ενώ από το 2001 έως το 2005 ήταν αντιπρόεδρος της YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος).
  • Το 2007 εκλέχθηκε, πρώτη σε ψήφους, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.
  • Στο διάστημα 2015-2019 ήταν επικεφαλής της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ.

Recommended For You

About the Author: efoni