Μίνα Γκάγκα: «Σαφώς και δεν είναι σε ύφεση η πανδημία»

«Σαφώς και δεν είναι σε ύφεση η πανδημία του κορονοϊού. Έχουμε 1000 νοσηλείες παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες 10 μέρες. Ουδέποτε ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι σε ύφεση η πανδημία», τόνισε η Μίνα Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα αιτιολόγησε τα μέτρα χαλάρωσης και επισημαίνοντας πως για πολλούς λόγους, όπως οικονομικούς και κοινωνικούς. δεν γίνεται να έχουμε συνεχώς lockdown.

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές της κ. Γκάγκα ήταν η συζήτηση, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου με την κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την λειτουργία δημόσιου υπερσύγχρονου νοσοκομείου στη Σπάρτη και με παράταση ισχύος μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, υποστήριξε ότι «είναι ανεπίτρεπτο κυβερνητικά στελέχη να στέλνουν λάθος μήνυμα περί τέλους της πανδημίας».

«Είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό ότι η πανδημία είναι παρούσα, ενεργός και μας δείχνει συνεχώς τα δόντια της. Η φιλολογία περί τέλους της πανδημίας πρέπει να κοπεί μαχαίρι. Είναι ανεπίτρεπτο στελέχη της κυβέρνησης να στέλνουν το μήνυμα αυτό. Είναι ασυγχώρητη επιπολαιότητα. Δεν μπορεί ο υπουργός Υγείας, να προαναγγέλλει χαλάρωση των μέτρων μέχρι το καλοκαίρι,τα οποία θα επανεξεταστούν το φθινόπωρο. Σας το είπε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα καθορίσουν τα μέτρα.

Γι αυτό χρειάζεται επιδημιολογική εγρήγορση και ετοιμότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα παίξει ρόλο ενισχυτή της πανδημίας με τους 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και με την εμβολιαστική κάλυψη των Ουκρανών να είναι χαλαρή. Πρέπει να σταματήσουμε να στέλνουμε λάθος μηνύματα ότι είναι εντάξει τα πράγματα και η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανοίξει τα σύνορά της», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση, και θα συνεχιστεί αύριο σε δεύτερη ανάγνωση, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Η κριτική της αντιπολίτευσης, εστιάστηκε κυρίως στην μετατροπή του νοσοκομείου Σπάρτης, από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, υποστηρίζοντας ότι το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ενώ ζήτησε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις και εξέφρασε ενστάσεις για το μέτρο της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Απαντώντας η κ. Γκάγκα, απέρριψε κατηγορηματικά της αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια πιστεύει απόλυτα στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ υπεραμύνθηκε της μετατροπής των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ τονίζοντας ότι είναι αντίθετη με την λογική του δημόσιου κρατισμού.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν. Το πληρώνουμε με τους φόρους μας. Δεν μπορεί ο έλληνας φορολογούμενος να ξοδεύει χρήματα για κάτι που δεν έχει. Είμαι αντίθετη με την αντίληψη του δημόσιου κρατισμού, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα η αλλαγή του διοικητή νοσοκομείου με πολιτικά κριτήρια και όχι με αξιοκρατικά. Πρέπει οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων να αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα», επεσήμανε η κ. Γκάγκα.

Μίλησε ακόμα για «την ανάγκη ο χάρτης υγείας να γίνεται με βάσει τις ανάγκες του πληθυσμού» ενώ, απαντώντας στις αιτιάσεις περί μόνιμων προσλήψεων, η κ. Γκάγκα επεσήμανε ότι πρέπει να γίνονται αξιολογήσεις, ώστε μετά από 2 και τρία χρόνια να δεις πως λειτουργούν στο σύστημα υγείας και να έχεις τη δυνατότητα να το ξανασκεφτείς.

«Πιστεύω απόλυτα στην συνεχή αξιολόγηση στο δημόσιο σύστημα υγείας, για να είμαστε σίγουροι ότι τα νοσοκομεία δουλεύουν καλά και οι ασθενείς είναι ευχαριστημένοι. Άρα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση συνεχώς», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας που έκλεισε την παρέμβαση της υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι σε κάθε γωνιά της χώρας να υπάρχει γιατρός και ακόμα και τα μικρά νοσοκομεία να μπορούν να εξυπηρετούν οτιδήποτε και παντού σε όλη την Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Recommended For You

About the Author: efoni