Μέχρι 13 χρόνια δουλειάς χρειάζεται το μέσο ελληνικό νοικοκυριό για να αποκτήσει σπίτι

Τις οικονομίες περίπου 13 χρόνων δουλειάς χρειάζεται ο μέσος Έλληνας για να αγοράσει σπίτι 100 τμ. Η Ελλάδα ξεπερνά σε δυσκολία απόκτησης κατοικίας όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση μόνο την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, όπου οι κάτοικοι χρειάζονται ακόμα περισσότερα χρόνια εργασίας και αποταμίευσης.

Εκτός από την απόκτηση, δύσκολη είναι και η συντήρηση της στέγη εκ μέρους των νοικοκυριών. Σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ (Housing taxation in OECD countries) η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ στους φόρους που επιβάλλει στην ακίνητη περιουσία. Όπως αναφέρεται, το 7% των φορολογικών εσόδων του κράτους προέρχεται από φόρους στα ακίνητα (στοιχεία 2020), όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ δεν υπερβαίνει το 6%.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ:

– Η αγορά μίας κατοικίας 100 τετραγωνικών μέτρων το 2020 απαιτούσε στα εισοδήματα σχεδόν 13 ετών ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού, έναντι 11,7 ετών που απαιτούνταν το 2000.

– δυσκολότερη από την Ελλάδα (14-18 χρόνια δουλειάς) είναι η αγορά κατοικίας μόνο σε Αυστραλία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Νότια Κορέα και (ακριβότερη όλων) Νέα Ζηλανδία.

– Το μεγαλύτερο πρόβλημα απόκτησης κατοικίας εντοπίζεται στους νέους ηλικίας έως 34 ετών. Μόλις 13% των νέων αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, έχει αποκτήσει δικό του σπίτι, χωρίς να το έχουν κληρονομήσει ή να έχει περάσει στην κατοχή τους με γονική παροχή. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 28 χωρών του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο από την άλλη, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ιδιοκατοίκηση, καθώς το ποσοστό των ιδιοκτητών κύριας κατοικίας φτάνει το 72%. Την Ελλάδα ξεπερνούν σε ποσοστό ιδιοκτησίας, κυρίως πρώην ανατολικές χώρες.

Recommended For You

About the Author: efoni