Μέτρα για την ακρίβεια: Οι ανακοινώσεις για επίδομα Πάσχα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και αγρότες

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά της ακρίβειας παρουσιασαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «ύστερα από την υγειονομική κρίση, η Ευρώπη βιώνει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ένα πολιτικό και οικονομικό κόστος που φαίνεται και στο προϋπολογισμό και των ασθενέστερων στρωμάτων».

«Στη δίνη αυτή της κατάστασης, ως κυβέρνηση κατανοούμε την όξυνση που έχει δημιουργηθεί και τις ανάγκες των ευάλωτων πολιτών για αυτό και αντιδρούμε άμεσα, ψύχραιμα και συντονισμένα».

Τα μέτρα αφορούν

1η Παρέμβαση: Άυξηση τη επιδότησης ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνέχιση επιδότησης φυσικού αερίου (κόστος 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο).

2η Παρέμβαση: Έκτακτη ενίσχυση για 1,4 εκατ. νοικοκυριά, πριν το Πάσχα. ΘΧορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000 με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά. Επίσης θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 ευρώ χαμηλοσυνταξιούχους, 200 ευρώ σε 35.000 ηλικιωμένους ανασφάλιστους και σε 167.000 δικαιούχους ΑΜΕΑ (κόστος 324 εκατ. ευρώ).

3η Παρέμβαση: Επιδότηση καυσίμων φυσικών προσώπων και μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Απευθείας επιδότηση καυσίμων στους πολίτες για 3 μήνες, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα αφορά 60 λίτρα καυσίμων μηνιαίως και η επιδότηση θα φτάνει τα 22 λεπτά και τα 27 λεπτά για τους μόνιμους κατοίκους νησιών. Η μείωση στο diesel θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο, ενώ τον Απρίλιο θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ για τα Ταξί.

4η Παρέμβαση: Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών απο 60 σε 96 άτοκες δόσεις.

5η Παρέμβαση: Μειώνεται σημαντικά και δίκαια ο ΕΝΦΙΑ. Η μείωση έχει φτάσει συνολικά στο 35% σε σχέση με το 2018.

6η Παρέμβαση: Ενισχύουμε τους αγρότες. Μηδενικός συντελεστής στο γεωργικό πετρέλαιο. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% για τα λιπάσματα.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι μελετημένες παρεμβάσεις «θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο».

«Οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα», επεσήμανε.

Recommended For You

About the Author: efoni