Λογαριασμοί ρεύματος: Μεγάλες επιδοτήσεις και τον Αύγουστο

Για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου οι τιμές να επιστρέψουν στα επίπεδα των 0,17 με 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όσο ήταν το περσινό φθινόπωρο που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, σκοπεύει να διαθέσει στο δεύτερο εξάμηνο ακόμα και 6 δισ. ευρώ. Πόροι οι οποίοι θα αντληθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ηδη, από χθες ετέθη σε λειτουργία ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας, ή το γνωστό και ως «πλαφόν» στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε στη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας.

Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν τον Ιούλιο – εκτιμώνται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ – θα αποτελέσουν το πρώτο σκέλος της συνολικής ενίσχυσης των λογαριασμών για τις καταναλώσεις ρεύματος του Αυγούστου. Πόροι θα αντληθούν και από τα δικαιώματα ρύπων και το ΕΤΜΕΑΡ και ενδεχομένως και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόχειρες εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα απαιτηθούν επιδοτήσεις της τάξεως των 700 με 900 εκατ. ευρώ.

Το ακριβές ποσό των επιδοτήσεων θα εξαρτηθεί από τις τιμές προμήθειας ρεύματος που είναι υποχρεωμένοι με βάση το νέο πακέτο κυβερνητικών μέτρων να ανακοινώσουν οι πάροχοι.

Οι εταιρείες λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υποχρεωμένες σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσθηκε να ανακοινώσουν αύριο Κυριακή 10 Ιουλίου τις ανταγωνιστικές χρεώσεις (τιμολόγια) που θα ισχύσουν για τον Αύγουστο. Ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετέθεσε την προαναφερόμενη ημερομηνία για τις 25 Ιουλίου. Και αυτό όπως αναφέρουν πηγές, η θέση από την Gazprom σε συντήρηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, Nord Stream 1 για το επόμενο δεκαήμερο προκαλεί αναταραχές στις αγορές ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές φυσικού αερίου TTF εκτινάχθηκε τις προηγούμενες ημέρες ακόμη ακαι στα 184 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το ενδεχόμενο οι Ρώσοι να μην επιστρέψουν τον αγωγό σε λειτουργία προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές.

Έτσι και οι Έλληνες προμηθευτές λόγω της αδυναμίας πρόβλεψης της πορεία τους, οδηγούνται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να ανακοινώνουν ένα εύρος τιμών ανάμεσα στα 0,46 με 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της αύξησης αρκεί να σημειωθεί πως σήμερα οι τιμές ρεύματος για τους καταναλωτές, χωρίς τις επιδοτήσεις και με ενσωματωμένη τη ρήτρα αναπροσαρμογής, διαμορφώνονται στα επίπεδα των 0,36 με 0,38 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στα Νέα πως ο στόχος είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν το ρεύμα με ανταγωνιστικές χρεώσεις στα επίπεδα των 0,17 με 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Συνεπώς θα πρέπει να είναι χαμηλότερες κατά 60%.

Ετσι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει το ύψος της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος που θα ισχύει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μετά τις 25 Ιουλίου. Αν ισχύσουν οι προβλέψεις για 0,46 με 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα η επιδότηση θα κινηθεί στα 0,29 με 0,30 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ηδη για τον Ιούλιο ο Σκρέκας ανακοίνωσε επιχορηγήσεις ύψους 722 εκατ. ευρώ ώστε η μέση τιμή λιανικής ρεύματος για τα νοικοκυριά να προσγειωθεί στα 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Με δεδομένες τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του TTF αλλά και της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που κυμαίνεται σταθερά πάνω από τα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εκτιμάται ότι το νέο πακέτο ενισχύσεων για τον Αύγουστο θα είναι υψηλότερο από τα 722 εκατ. ευρώ.

Recommended For You

About the Author: efoni