Λαύριο: Το «Τεχνολογικό χωριό» της Microsoft

Στο Λαύριο θα εγκατασταθεί η μεγάλη επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ της Microsoft όπου θα αξιοποιήσει 300 στρέμματα για 3 Data Centers και θα δημιουργήσει μέχρι και κατοικίες για το προσωπικό της επένδυσης. Αυτό σημειώνεται στο απολογιστικό ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις δράσεις του υπουργείου που αφορούν στο μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού ‘Αδωνι Γεωργιάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επιβεβαίωση, μέσω του ενημερωτικού δελτίου του υπουργείου Ανάπτυξης, των δηλώσεων τοπικών παραγόντων για εγκατάσταση των τριών data centers της Microsoft σε οικόπεδο 300 στρεμμάτων στο Λαύριο, έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού ομίλου, την Πέμπτη, για τον ευρύτερο σχεδιασμό στην Ευρώπη.

Με εκτενέστατη δήλωση ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith, που είχε ανακοινώσει από το Μουσείο της Ακρόπολης και την επένδυση στην Ελλάδα, έρχεται να διαβεβαιώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πως θα συμβαδίσει με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Έτσι, εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις που προγραμματίζει για την δημιουργία ή την αναβάθμιση data centers σε 13 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Microsoft προχωρά ένα βήμα πιο πέρα.

Όπως δήλωσε ο Brad Smith, από το τέλος του 2022 οι επιχειρήσεις και οι κρατικοί φορείς που χρησιμοποιούν τα data centers του αμερικανικού ομίλου θα μπορούν πλέον να ζητήσουν να μη φεύγουν τα δεδομένα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Οι δηλώσεις του προέδρου της Microsoft έρχονται λίγες ημέρες πριν την παρουσίαση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενός κειμένου για τη στρατηγική εξάρτηση της Ε.Ε. από τους διεθνείς ανταγωνιστές της στον τομέα των data centers (για την ακρίβεια, του cloud και του edge computing, δηλαδή της απομακρυσμένης αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων).

Στο κείμενο επισημαίνονταν πως μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 η Κομισιόν θα παρουσιάσει έναν Οδηγό για το Cloud στην Ε.Ε. (EU Cloud Rulebook) με κοινούς κανόνες και υποχρεώσεις για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στόχος, όπως αναφέρει, δεν είναι μόνο να παρέχει νομική ασφάλεια σε εταιρείες και δημόσιους φορείς που χρησιμοποιούν το cloud, αλλά και να στηρίξει τους ευρωπαϊκούς ομίλους του κλάδου.

Σήμερα οι τέσσερις μεγαλύτεροι όμιλοι διεθνώς στον τομέα του cloud προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Πρόκειται για τις αμερικανικές Amazon (Amazon Web Services), Microsoft (Microsoft Azure), Google (Google Cloud) και την κινεζική Alibaba που μοιράζονται το 80% των συνολικών εσόδων στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ελάχιστοι ευρωπαϊκοί όμιλοι έχουν ισχυρή παρουσία σε μεμονωμένες αγορές της Ε.Ε. όπως οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι Deutsche Telekom (μητρική του ΟΤΕ), Orange, KPN, κ.α.

Τα έσοδα των συγκεκριμένων ομίλων μόλις που φτάνουν το 1% της πανευρωπαϊκής αγοράς υπηρεσιών cloud στην οποία κυριαρχούν οι αμερικανικοί όμιλοι που προαναφέρθηκαν.

Η Κομισιόν έχει θέσει ως προτεραιότητα να στηρίξει την ανάπτυξη των υπηρεσιών cloud των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών ομίλων με επίκεντρο το edge computing, την αποθήκευση και επεξεργασία μεγάλων όγκων δεδομένων όσο το δυνατόν πιο κοντά στον χρήστη για ταχύτερη απόκριση.

Στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρονταν πως η ασσυμετρία μεταξύ των αμερικανικών ή κινεζικών και ευρωπαϊκών ομίλων αποδίδεται και στο τεράστιο κενό επενδύσεων που φτάνει τα 11 δισ. ευρώ ετησίως.

Πρόκειται για τη διαφορά μεταξύ των κεφαλαίων που επενδύουν οι ΗΠΑ και η Κίνα (ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) στις υποδομές και υπηρεσίες cloud σε σχέση με την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της Microsoft για τις αλλαγές στην στρατηγική της στην Ευρώπη, από την οποία επωφελείται και η Ελλάδα μέσω της μεγάλης επένδυσης που σχεδιάζει για τα τρία data centers, είναι ενδεικτική του κλίματος μεταξύ των ισχυρών ομίλων.

Η πανδημία και οι ελλείψεις που προκλήθηκαν έχει οδηγήσει την Ε.Ε. σε μια πιο επιθετική στρατηγική αντιμετώπισης των εξαρτήσεων όχι μόνο σε πρώτες ύλες και προϊόντα, αλλά και σε τεχνολογικές υπηρεσίες.

Recommended For You

About the Author: efoni