Λέκκας για φωτιές στην Ελλάδα: Πώς προκαλείται το «φαινόμενο της καμινάδας»

Για το «φαινόμενο της καμινάδας» που ευθύνεται για την αναζωπύρωση της φωτιάς στην Πάρνηθα τα ξημερώματα μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών πρόεδρος του ΟΑΣΠ, εξηγώντας τους τρεις παράγοντες που το προκαλούν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τις φωτιές στην Ελλάδα, ο Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε ότι αρκούν δέντρα ως καύσιμη ύλη και πυρομετεωρολογικές συνθήκες που μετατρέπουν μια χαράδρα σε τζάκι που ρουφάει προς τα πάνω, για να δημιουργηθεί το «φαινόμενο της καμινάδας».

«Για να αναπτυχθεί μια δασική πυρκαγιά πρέπει να υπάρχει κατ’ αρχάς η καύσιμη ύλη δέντρων και στη συνέχεια να υπάρχουν οι κατάλληλες μορφολογικές και μετεωρολογικές συνθήκες» είπε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τρεις είναι οι παράγοντες που ενισχύουν τη φωτιά ή την αφομοιώνουν. Υπήρχε καύσιμη ύλη μέσα στη χαράδρα αλλά και στην Πάρνηθα γενικότερα. Το δεύτερο είναι η μορφολογία η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε μία χαράδρα μεγάλη, η οποία αρχίζει από τη βάση ενός βουνού και φτάνει σχεδόν στην κορυφή».

 

«Μέσα σε αυτές τις χαράδρες, όταν αρχίσει η φωτιά, τότε μεταδίδεται υπό τύπον τζακιού με καμινάδα που διευκολύνει την καύση. Στη συνέχεια αναπτύσσονται ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στη χαράδρα, πυρομετεωρολογικές συνθήκες, όμοιες με σωλήνα τζακιού, ο οποίος ρουφάει προς τα πάνω», τόνισε.

«Το φαινόμενο της καμινάδας διευκολύνει την πυρκαγιά να αναπτυχθεί πάρα πολύ γρήγορα με μεγάλα θερμικά φορτία και έδαφος το οποίο δεν είναι εύκολα προσέγγισιμο. Προστίθενται και τα ρεύματα τα οποία είναι και ανοδικά και καθοδικά και δεν μπορεί κάποιος κυβερνήτης αεροσκάφους να πάει εκεί που θέλει το αεροπλάνο», είπε.

«Όταν μπαίνει η φωτιά μέσα σε μία τέτοια περιοχή που προσομοιάζει με καμινάδα, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, αλλά αυτό είναι το ανάγλυφο της Ελλάδας, όπως και στη Ρόδο και στον Έβρο», είπε ο κ. Λέκκας.

Recommended For You

About the Author: efoni