Λέκκας για σεισμό στην Ιτέα: «Δεν ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός»

Πολύ δυνατός σεισμός περίπου στη 01:00 τα μεσάνυκτα της Κυριακής «ταρακούνησε» τη Φωκίδα, αλλά και την Αττική. Η σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο 26.1 χλμ. νοτιοανατολικά της Αμφισσας και εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Πριν τον κύριο σεισμό σημειώθηκε ένας προσεισμός μεγέθους 1,3 Ρίχτερ, ενώ μετά την κύρια δόνηση των 5 ρίχτερ καταγράφησαν συνολικά 11 μετασεισμοί από 0,8 έως και 1,9 Ρίχτερ.

Στις περιοχές κοντά στον σεισμό οι κάτοικοι είναι ανάστατοι καθώς η δόνηση ήταν ισχυρή και υπήρξε και ισχυρό βουητό. Κάτοικοι του Ξυλόκαστρου έλεγαν ότι ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός στην πόλη τους και ξύπνησαν μνήμες του 1999. Από το Γαλαξείδι και την Ερατεινή κάτοικοι περιγράφουν το σεισμό ως έντονο, αλλά μικρής διάρκειας και με ισχυρό βουητό.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε νωρίς το πρωί στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το φαινόμενο.

«Ο σεισμός εκδηλώθηκε μερικά λεπτά με την 1 τα μεσάνυκτα, στον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, 20 χιλιόμετρα από τον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Αττική. Ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε ουσιαστικά από κάποια ρήγματα ανατολή – δύση που διέπουν τον Κορινθιακό κόλπο. Ο Κορινθιακός Κόλπος και ο Πατραϊκός είναι μέρη που φιλοξενούν υποθαλάσσια ρήγματα», ανέφερε αρχικά.

seismos-itea-perioxes

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι ο κύριος σεισμός, είχαμε όμως μετά 3 σεισμούς μεγέθους των 2 – 2,5 βαθμών Ρίχτερ, αλλά δεν συνιστά αυτό απόλυτα μετασεισμική δραστηριότητα. Θα δούμε τις υπόλοιπες ώρες την εξέλιξη του φαινομένου και θα δούμε τι ακριβώς θα συμβεί για να έχουμε μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη»,

«Θεωρώ πως δεν θα επηρεάσει τις Αλκυονίδες, γιατί είναι ένας μικρός σεισμός, βεβαίως τα ρήγματα είναι πάρα πολλά στον κορινθιακό κόλπο, αλλά θεωρώ ότι δεν μπορεί να διεγερθούν τα ρήγματα των Αλκυονίδων. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στα ρήγματα σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, και πρέπει να έχουμε λίγο χρόνο να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου στην περιοχή, για να δούμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι και να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.

Recommended For You

About the Author: efoni