Κώστας Καραμανλής: «Δεν κρύβομαι πίσω από την ασυλία, όποιος έχει αποδείξεις για μένα ας τις φέρει»

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να τοποθετηθεί για όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση για την τραγωδία στα Τέμπη κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών αρχικά αναφέρθηκε στη μνήμη όσων χάθηκαν στο δυστύχημα των Τεμπών και στις οικογένειές τους.

«Κανείς μας, πόσο μάλλον εγώ, δεν μπορώ να νιώσω τον πόνο για την απώλειά τους. Αλλά σημαίναι και συνειδητή αποχή από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Κανείς δεν θέλει να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από εμένα.

Από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει να καταθέσουν πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη.Δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ, να δούμε αν και ποια βάση έχει. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεσμικά, εδώ, στη Βουλή. Όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media. Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Οι μάσκες έχουν πέσει.

Κατήγγειλε επίσης τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και κατά των πολιτών των Σερρών. «Οι ίδιοι που παριστάνουν τους δημοκράτες, πρώτα μου είπαν ότι δεν είχα δικαίωμα να κατέβω στο λαό, στους πολίτες. Μετά επιτέθηκαν στον τόπο μου, τις Σέρρες, μία ολόκληρη ιστορική περιφέρεια. Εκβίασαν ηθικά και κατηγόρησαν τους συμπολίτες μου. Έφτασε πρώην πρωθυπουργός, να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες. Κι όταν οι πολίτες σε συνθήκες ακραίας πόλωσης με τίμησαν με την ψήφο τους, έριξαν λάσπη στο εκλογικό σώμα. Προφανώς, γιατί ο αρχηγός τους δεν εξελέγη και έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει και την έδρα του στις Σέρρες», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

«Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ: «Στις εκλογές του 2023 μιλούσατε για «κάστρα», σήμερα για «τζάκια». Προφανώς, το αντιλαμβάνεστε ως το αντιπολιτευτικό σας παράσημο, ικανό να σας οδηγήσει στην νομή της εξουσίας. Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.»

Απαντήσεις για τη σύμβαση 717

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα δύο πιο κεντρικά ζητήματα που έχουν συζητηθεί για τα αίτια του δυστυχήματος, με πρώτο τη Σύμβαση 717.

Επισήμανε ότι: «Η Αντιπολίτευση με κατηγορεί γιατί η σύμβαση ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023 κι όχι νωρίτερα. Ταυτοχρόνως, η αντιπολίτευση υιοθετεί και το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η οποία τι λέει; Ότι η σύμβαση θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί και να ξαναγίνει από την αρχή. Κάτι που αν το έκανα, δεν θα είχαμε, όχι μόνο ολοκληρωμένο έργο, αλλά ούτε καν σύμβαση. Ούτε το Φεβρουάριο του 23, ούτε τον Σεπτέμβριο του 23.»

Ο κ. Καραμανλής διερωτήθηκε επομένως: «Αποφασίστε: για τι πράγμα φταίω;  Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση; Και για τα δυο δεν μπορεί να φταίω.»

Υπενθύμισε ότι η σύμβαση 717 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016, αλλά ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023, αφού η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να ξεκολλήσει το έργο.

«Αν κάποιοι καθυστέρησαν, είναι όσοι είχαν την ευθύνη το 2016, το 2017, το 2018. Γιατί αν μπορούσε και αν έπρεπε να διακοπεί η σύμβαση, ήταν έως τότε. Όμως ούτε την τελείωσαν, ούτε τη σταμάτησαν. Κι επιπλέον, ενέπλεξαν το ελληνικό δημόσιο ως υπαίτιο των καθυστερήσεων και προχώρησαν και σε συμπληρωματική σύμβαση, εγκεκριμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Κι έτσι αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέκοπτε την 717, το ελληνικό Δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα και στην Ευρώπη και στους εργολάβους.»

Συνοψίζοντας, ο κ. Καραμανλής εξήγησε πως όταν έφτασε στα χέρια του η Σύμβαση όφειλε να την ολοκληρώσει και να δώσει την παράταση, διαφορετικά το Δημόσιοι θα έχανε εκατομμύρια και – το κυριότερο – κανένα έργο δεν θα υπήρχε σήμερα.

«Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας»

Ο κ. Καραμανλής απάντησε όμως και στην κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι δήθεν η Κυβέρνηση έχει επινοήσει κάποια θεωρία του ανθρώπινου λάθους.

«Πρώτα απ’ όλα ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Και αυτό δεν είναι θεωρία, αλλά πέραν των άλλων βασίζεται και σε ομολογία. Δεν είναι θεωρία, ότι τη μοιραία νύχτα υπήρξε ακολουθία, συσσώρευση λαθών. Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας. Αυτός που οι ειδικοί  χαρακτηρίζουν ως το «Ευαγγέλιο» για το σιδηρόδρομο. Η κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του κανονισμού, μετά βεβαιότητας προκάλεσε την τραγωδία», τόνισε.

Επισήμανε ότι αυτό θα πει αιτιώδης συνάφεια, κάτι που δεν υπάρχει στην περίπτωση της 717, όπως εξάλλου και ο ίδιος ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπίρτζης, δηλώνει κατηγορηματικά.

Κατηγορείτε εμένα για συγκάλυψη ενώ παραιτήθηκα αμέσως. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξορισμού αντικειμενική. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις και να διαστρεβλώνεις σκόπιμα την αλήθεια για να επιβιώνεις πολιτικά.

Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο, να υποσκάπτεις θεσμούς. Νομίζετε ότι δεν πονάω όπως κάθε Έλληνας; Δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε ζοφερές νοοτροπίες.

Έχω δεχθεί προσωπικές επιθέσεις από την αντιπολίτευση χωρίς μέτρο, γεμάτες από μίσος και υποκρισία. Λένε πώς τόλμησα και έκανα δήλωση ένα χρόνο μετά το δυστύχημα ενώ οι ίδιοι λένε ότι κρύβομαι.

Όποιος έχει αποδείξεις για μένα ας τις φέρει».

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή, τόσο ο ίδιος, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας.  «Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως έκαναν άλλοι στην τραγωδία στο Μάτι», υπογράμμισε».

Recommended For You

About the Author: efoni