Κύκλωμα με «εγκέφαλο» πρώην ποδοσφαιριστή έφερνε κοκαΐνη από την Λατινική Αμερική

Σε μία μεγάλη επιτυχία προχώρησε η ελληνική αστυνομία καθώς εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση με διεθνή δράση, η οποία έφερνε στη χώρα μας μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν τρία μέλη της οργάνωσης και κατάσχεσαν περίπου 67 κιλά κοκαΐνης στο λιμάνι του Πειραιά.

Πρόκειται για τρεις Έλληνες, που είχαν ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από το 2022 και δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας μέσω της θάλασσας, μέσα σε καταψυκτικούς μηχανισμούς εμπορευματοκιβωτίων.

Πώς δρούσαν

Όπως αναφέρει η αστυνομία, «χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης τους ήταν ότι εκμεταλλεύονταν την επαγγελματική ιδιότητα των δύο μελών της οργάνωσης ώστε να δικαιολογείται η παρουσία τους σε τεχνηέντως καθορισμένο χώρο απόθεσης των εμπορευματοκιβωτίων και να προβαίνουν ανενόχλητοι στην εξαγωγή των ναρκωτικών από το λιμάνι, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί».

Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκε χθες (16/10) το μεσημέρι, με τη συνδρομή αστυνομικών της ΕΚΑΜ, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν οι τρεις κατηγορούμενοι ενώ εντοπίσθηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο και κατασχέθηκαν 58 συσκευασίες που συνολικά περιείχαν 66 κιλά και 700 γραμμάρια κοκαΐνης.

Οι τρεις συλληφθέντες είναι ηλικίας 41, 31 και 36 χρονών, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τα ναρκωτικά θα κατέληγαν εξ ολοκλήρου στην ελληνική αγορά ή θα διοχετεύονταν ποσότητες και σε άλλες χώρες.

Επιπλέον οι εμπλεκόμενοι είχαν επινοήσει ένα σχέδιο για να μην μπορούν τα ναρκωτικά να εντοπιστούν όταν το κοντέινερ θα περνούσε από μηχάνημα ανίχνευσης X RAY. Φρόντιζαν το ψυκτικό σύστημα να παρουσιάζει βλάβη πριν τον έλεγχο. Με τον τρόπο αυτό εμφανίζονταν οι δυο ψυκτικοί με το πρόσχημα επισκευής της βλάβης και έτσι κατάφερναν από το σύστημα να αφαιρούν τα ναρκωτικά και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν σε άλλους χώρους.

Ο ρόλος των μελών

«Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και μέσω δημιουργίας προφίλ των εμπλεκομένων (profiling) αποκαλύφθηκε η δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ο διεθνικός χαρακτήρας της και η εγκληματική δράση των μελών της» αναφέρει η ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο 41χρονος «επικεφαλής» του κυκλώματος, ήταν πρώην ποδοσφαιριστής.

Ο ρόλος κάθε μέλους στην εγκληματική οργάνωση, περιγράφεται ως εξής:

  • ο 41χρονος, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των συλληφθέντων, αφού είχε αναλάβει τις επαφές με τους εισαγωγείς και διακινητές των ναρκωτικών, το συντονισμό της παραλαβής των ναρκωτικών από τα εμπορευματοκιβώτια και την παράδοση αυτών στους τελικούς διακινητές,
  • ο 31χρονος, ήταν άμεσος συνεργάτης με τον επικεφαλής ως προς την παραλαβή των ναρκωτικών από τους μηχανισμούς ψύξης των εμπορευματοκιβωτίων, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως ψυκτικός,
  • ο 36χρονος, είχε αναλάβει το χειρισμό του συστήματος εντοπισμού και καταγραφής βλάβης των ψυκτικών μηχανισμών των εμπορευματοκιβωτίων, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση στα ανωτέρω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την παραλαβή – εξαγωγή των ναρκωτικών από το λιμάνι του Πειραιά.

Φρόντιζαν εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους και με την πρόφαση βλάβης να μεταφέρουν το εμπορευματοκιβώτιο σε χώρο όπου δήθεν θα γίνονταν οι εργασίες επιδιόρθωσης και έτσι εξήγαγαν από αυτό τα ναρκωτικά.

Κατά την επιχείρηση εντοπίσθηκε αρχικά ο 41χρονος στην κατοχή του οποίου καθώς και στην οικία του βρέθηκε ποσότητα κοκαΐνης. Ακολούθως ερευνήθηκε το εμπορευματοκιβώτιο όπου βρέθηκαν οι 58 συσκευασίες με την κοκαΐνη.

Συνολικά από τις έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • κοκαΐνη βάρους -66- κιλών και -989- γραμμαρίων,
  • 2 αυτοκίνητα (το ένα τύπου VAN) και μοτοσικλέτα,
  • ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
  • συσκευές κινητής τηλεφωνίας, μετρητής χαρτονομισμάτων και λάπτοπ.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Recommended For You

About the Author: efoni