Κυριάκος Μητσοτάκης στο MEGA: «Είμαι κατηγορηματικός πως δεν θα πάμε σε lockdown»

Συνέντευξη στο Mega παραχώρησε ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Τετάρτης. Ερωτώμενος για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως ένα νέο lockdown δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης.

«Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Bρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας που αφορά τους ανεμβολίαστους. Πρόκειται για πανδημία των ανεμβολίαστων. Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως δεν έχουμε περιοριστικά μέτρα. Και είμαι κατηγορηματικός πως δεν θα πάμε σε lockdown. 3 στους 4 Έλληνες έχουν κάνει το καθήκον τους και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσει η χώρα και η οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου. «Υπάρχουν ρωγμές στο τείχος ανοσίας, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: “Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες”.

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα τεστ στην Ευρώπη», ανέφερε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει πως «δεν είναι χαμένη η μάχη της πρώτης δόσης του εμβολίου».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, απάντησε πως: «Η κυβέρνηση ήρθε σε σύγκρουση με την εκκλησία και κλείσαμε τους ναούς. Το ζήτημα μας δεν είναι οι εκκλησίες μόνο, αλλά η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας. Το μόνο μέλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι αν θα έχουμε τεστ στις εκκλησίες; Είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τα rapid test στους πιστούς, όπως θα γίνεται στα καταστήματα και την εστίαση. Για τα Σώματα Ασφαλείας… Δοκιμάσαμε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς και διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα πείσει αυτούς τους συμπολίτες μας. Κρίναμε ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει τα όρια της. Δεν τη συζητάμε για τα Σώματα Ασφαλείας».

Και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο ΕΣΥ και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και σε αυτό το κύμα. Εκτιμώ ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή. Τώρα που έχουμε τα εμβόλια δεν θα κλείσουμε. Το ΕΣΥ ανταποκρίνεται, αλλά πιέζεται. Άλλη αντιμετώπιση θα έχει ο πολίτης όταν το ΕΣΥ δεν πιέζεται και άλλη όταν πιέζεται».

 

Η κλιματική αλλαγή

Ερωτηθείς για τη διάσκεψη για το περιβάλλον στη Γλασκώβη και για την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «Αυτές οι διασκέψεις είναι το μέλλον των παιδιών μας… Δεν πρόκειται να κάνουμε την πράσινη μετάβαση στις πλάτες των πολιτών. Ο λιγνίτης θα αντικατασταθεί από σειρά επενδύσεων που θα δημιουργήσουν περισσότερες και καλυτερες θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία».

Τα ελληνοτουρκικά και η ελληνογαλλική συμφωνία

«Για πρώτη φορά η χώρα πετυχαίνει κάτι που αποτελούσε χρόνια διακαή πόθο των κυβερνήσεων», είπε ο Πρωθυπουργός για την ελληνογαλλική συμφωνία, προσθέτοντας πως «εξωτερική πολιτική μπορείς να κάνεις αν έχεις και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Προβάλλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ». «Είχα πιέσει πολύ την Άνγκελα Μέρκελ για να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Δεν μπορώ να δεχθώ από καμία ευρωπαϊκή χώρα το ρόλο της ουδετερότητας. Δεν έχω κόψει ποτέ τις επικοινωνίες με τον πρόεδρο Ερντογάν».

Ακρίβεια και οικονομία

«Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022. Οι λογαριασμοί του ρεύματος θα ήταν 10 φορές πάνω, χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση… Τη ΔΕΗ την παραλάβαμε με 1 ευρώ τη μετοχή και τώρα γίνεται Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 1,350 δισ ευρώ με 9 ευρώ η μετοχή».

«Έχουμε μία οικονομία που αναπτύσσεται με ταχύτητες που μας εξέπληξαν ευχάριστα. Θα υπάρξει αύξηση κατώτατου μισθού 2% από 1η Ιανουαρίου 2022 και δεύτερη αύξηση μέσα στο 2022, βάσει των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας.», αποκάλυψε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός. 

Ασφάλεια και Αστυνομία

«Δεν έχουμε θέμα αστυνόμευσης, αλλά πρόβλημα νοοτροπίας. Είναι μειοψηφική η άποψη πως η κυβέρνηση είναι αυταρχική».

«Τα τραγικά περιστατικά δεν μπορούν να ακυρώσουν τη συνολική προσφορά της Αστυνομίας. Κακώς είχε ειπωθεί από κάποιον στην ίδια καρέκλα η φράση “το κράτος είστε εσείς”…»

Η ΔΕΘ και οι εκλογές

«Πιστεύω σε σταθερές, μονοκομματικές κυβερνήσεις, διότι θεωρώ πως είναι πιο αποτελεσματικές. Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτονομία και με την απλή αναλογική. Αν δεν το πετύχουμε, πιστεύω ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. »

Ερ.Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας πόλος Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα διακυβέρνησης;

«Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Καταρχάς όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ή αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι μπορεί να κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση.Επομένως, εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί. Τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σαφέστατα: θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πριν μεσολαβήσαν τέσσερα χρόνια με τον κ. Τσίπρα που κυβέρνησε όπως κυβέρνησε και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες.»

Σας φοβίζει μήπως μία νέα εκδοχή της πανδημίας σάς βγάλει έξω από τον δρόμο που χαράζετε;

«Έχω διαχειριστεί, έχουμε διαχειριστεί, τόσα απρόβλεπτα που δεν πρόκειται να διακινδυνεύσω κ. Πρετεντέρη και κα Τζίμα καμία απολύτως πρόβλεψη. Και μέρος της διακυβέρνησης πια είναι  η διαχείριση της κρίσης και του απρόβλεπτου. Ταυτόχρονα με την παραγωγή σημαντικού κυβερνητικού έργου. Κατά συνέπεια, δεν είμαι μελλοντολόγος, αλλά νομίζω ότι έχουμε ως χώρα αποκτήσει, πια, την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά απρόβλεπτες καταστάσεις. Είτε είναι  ο Έβρος, είτε είναι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, είτε είναι η πανδημία στις πολλές της εκφάνσεις. Διότι δυστυχώς αυτή είναι μια «Λερναία Ύδρα», αυτή είναι η πραγματικότητα, που κόβεις ένα κεφάλι και σου βγαίνει ένα ακόμα. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά φτάνουμε πια στο τέλος. Αλλά επειδή, θέλω να είμαι ειλικρινής, το έχουμε ξαναπεί αυτό -όχι μόνο εμείς- στο παρελθόν, επιτρέψτε μου να μη διακινδυνεύσω καμία πρόβλεψη για αυτό.»

Recommended For You

About the Author: efoni