Κυβερνησιμότητα ΟΤΑ: Ψηφίστηκε η τροπολογία με τις αλλαγές στις αρμοδιότητες επιτροπών των δήμων

Με τις ψήφους της ΝΔ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στο δημόσιο τομέα», στο οποίο περιλαμβάνονταν οι τροπολογίες για την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον αντισυνταγματικό νόμο Θεοδωρικάκου και η τροπολογία για τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια Στο Σπίτι».

Κατά του νομοσχεδίου, επί της αρχής, δήλωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με βάση την τροπολογία, δρομολογείται η επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής προς τα Δημοτικά – Περιφερειακά Συμβούλια, επακακαθορίζονται αρμοδιότητες και διευκρινίζονται ζητήματα ως προς τη σύνθεσή τους.

Η τροπολογία ξεκαθαρίζει το «τοπίο» για το ποιες αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται από τις επιτροπές και ποιες από το δημοτικό-περιφερειακό συμβούλιο.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για την κυβερνησιμότητα στους δήμους, κατ΄εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μαυρουδής Βορίδης προειδοποίησε ότι «Αν μετά από ένα μήνα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα κυβερνησιμότητας, τι πρέπει να κάνουμε; Να περιμένουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές; Και σε αυτό το διάστημα να γίνεται χάος στην τοπική αυτοδιοίκηση; Για να ακούσω τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και ξεκαθάρισε: «Είμαι σε πλήρη συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και είναι σε απόλυτη συνεννόηση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. Θα παρακολουθούμε, με κάθε λεπτομέρεια, το πώς εξελίσσεται αυτή η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, που κάνουμε προς συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ. Αν διαπιστώσουμε δυσλειτουργίες, στην αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σας το λέω από τώρα, θα τις ξαναμεταφέρω τις αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, σεβόμενος τη σκέψη του ΣτΕ: για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Είναι προφανές, επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών, ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να καταρρεύσει η τοπική αυτοδιοίκηση, επειδή «έκανε πειραματισμούς ο ΣΥΡΙΖΑ, με την απλή αναλογική».

 

Σε σχέση με τον Μηχανισμό της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι πλέον με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, με τεκμηριωμένα στοιχεία, θα διαπιστώνονται οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και ότι ο μηχανισμός θα λειτουργεί σε μόνιμη και διαρκή βάση. Ανέφερε, επίσης, ότι τα πρώτα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση θα είναι οι αρμοδιότητες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η διαχείριση των υδάτων και οι σχέσεις, ανάμεσα στην αποκεντρωμένη και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. «Δεν θα περιμένουμε την πλήρη λειτουργία του συστήματος, προκειμένου να αρχίσουμε να εργαζόμαστε. Θα βελτιώσει πολύ την απόδοση του συστήματος της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης το πληροφοριακό σύστημα, εμείς όμως θα εργαστούμε στα τρία πεδία αυτά πεδία», είπε ο Μ. Βορίδης.

Ομόφωνα δεκτή έγινε η τροπολογία για τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Υπέρ της τροπολογίας για την κυβερνησιμότητα στους δήμους δήλωσε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών», το ΜέΡΑ25 καταψήφισε.

Την τροπολογία για την διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, για το έτος 2023, ψήφισε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Σε σχέση με την τροπολογία για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο Μαυρουδής Βορίδης είπε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί μια δέσμευσή της, κατ΄εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, που ήθελε να ρυθμιστεί το ζήτημα με τον συγκεκριμένο τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Για τους 163 εργαζόμενους που μένουν εκτός της πρόνοιας της τροπολογίας, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι πολλοί εξ’ αυτών δεν έχουν καθόλου τυπικά προσόντα, ορισμένοι δεν έχουν μόρια και επομένως ρύθμιση νομική που να μπορεί να καλύψει το συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι ορατή.

Χατζηγιαννάκης: Εξαπάτηση της Αυτοδιοίκησης περί δήθεν συμμόρφωσης της κυβέρνησης με την απόφαση του ΣτΕ

Την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών και περιλαμβάνει την υποτιθέμενη συμμόρφωση της κυβέρνησης της ΝΔ με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας που έκρινε ως αντισυνταγματικές την αλλαγή στη σύσταση και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις οικονομικές επιτροπές των ΟΤΑ, σχολίασε από το βήμα της Βουλής ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών και υπεύθυνος για ζητήματα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με πολύ μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία, επιβεβαίωσε όλα όσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εξαρχής και επανειλημμένα τονίσει, την πρόδηλη δηλαδή και σαφή αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου, καθώς και την αντίθεσή τους στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής Ευβοίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να συμμορφωθεί με την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ, επιμένει στην αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που ψήφισε μόνη της στη Βουλή, καθώς με νομικίστικους τρόπους αφήνει σημαντικές αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές αντί να τις επαναφέρει στα δημοτικά συμβούλια.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης υποστήριξε ότι την πραγματικότητα πρόκειται για μία πονηρή τροπολογία, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπατά την Αυτοδιοίκηση και επιχειρεί να “ξεγελάσει” την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μία φορά την πλήρη έλλειψη σεβασμού της κυβέρνησης της ΝΔ στους Θεσμούς και τη Δημοκρατία της χώρας.

 

Recommended For You

About the Author: efoni