Κρήτη: «Διπλός» σεισμός στο Αρκαλοχώρι

Συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη, μετά τον προχθεσινό ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και ειδικά το Αρκαλοχώρι.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε στις 14:54 το μεσημέρι της Τετάρτης δύο μετασεισμούς με διαφορά λίγων δευτερολέπτων, μεγέθους 4,6 και 4,3 Ρίχτερ αντίστοιχα.

Το επίκεντρο των δύο δονήσεων τοποθετείται μόλις 5 χλμ. από το Αρκαλοχώρι, όπου υπάρχουν πολλά κτίρια τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Η μετασεισμική δραστηριότητα ήταν έντονη και χθες, καθώς μέχρι το απόγευμα σημειώθηκαν περισσότερες από 15 δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ (η ισχυρότερη 5,3 Ρίχτερ, νωρίς χθες το πρωί).

«Από τον Ιούνιο έως σήμερα έγιναν στην περιοχή 2.750 μικροσεισμοί, οι οποίοι “φωτογράφισαν” το ρήγμα από το οποίο προέρχονται», λέει  ο Ακης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. «Το ρήγμα αυτό δεν μπορεί να δώσει ισχυρότερο σεισμό, αυτή είναι η εκτίμησή μας. Ωστόσο, η μετασεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει αρκετά και ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να αποφεύγει τα κτίρια με ζημιές. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να μεταφερθεί ο κόσμος σε ξενοδοχεία».

Η σεισμολογική δραστηριότητα στο νησί κινεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. «Συμφωνήσαμε να τοποθετηθούν 70 σεισμογράφοι σε όλο το νησί, να παραμείνουν εκεί για ένα έτος, ώστε κατόπιν, με τα κατάλληλα συστήματα, να υπολογίσουμε το πώς επηρεάζονται τα αστικά κέντρα του νησιού», αναφέρει ο κ. Τσελέντης.

Recommended For You

About the Author: efoni