Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα προστασίας για το Πάσχα

Ύφεση εμφανίζει η πορεία του κορωνοιού στην χώρα μας, επισήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατα την χθεσινή ενημέρωση.

 

Τα μέτρα για το Πάσχα

«Θα πάμε στις εκκλησίες με μάσκες», τόνισε αναφερόμενη στο Πάσχα ενώ συνέστησε να γίνεται ένα self test πριν δούμε ευάλωτα άτομα της οικογένειας μας.

Ερωτηθείσα για τις μάσκες η κα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας αλλά δεν πετάμε τις μάσκες καθώς θα πρέπει να υπάρχει προσωπική εκτίμηση του κινδύνου χωρίς να χρειαζόμαστε κάποιον να είναι από πάνω μας.

Που είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας

Η ίδια σημείωσε πως θα οριστεί με σαφήνεια σε ποιες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, αναφέροντας ως παραδείγματα τα ΜΜΕ, τα πλοία, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Καινούρια κανονικότητα με προσοχή

H πανδημία φαίνεται να ελέγχεται καθώς έχουμε σταθερά λιγότερα κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία οπότε τα πράγματα είναι καλύτερα, τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η κα Γκάγκα, ανέφερε πως τα δύο τελευταία χρόνια, κατά την εκτίμηση της, μας έδειξαν ότι αντιμετωπίζουμε καθημερινά καινούρια πράγματα και έτσι έπρεπε να παρατηρήσουμε και να αλλάξουμε τον τρόπο της ζωής μας, πράγμα που κάναμε.

“Ξεκινάμε σε μια καινούρια κανονικότητα που μπορούμε νομίζω να την προχωρήσουμε”, τόνισε η κα Γκάγκα επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως πρέπει να παραμένουμε προσεκτικοί.

Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί

Ο ιός δεν αναμένεται να εξαφανιστεί αλλά σε κάθε περίπτωση βλέπουμε σαφή ύφεση παγκοσμίως όσον αφορά την πανδημία έκανε λόγο ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως εξήγησε ο κος Μαγιορκίνης, βλέπουμε ότι μειώνονται οι διαγνώσεις κάτω από ένα εκατομμύριο, σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από την έναρξη του κύματος της Όμικρον.
Παράλληλα, ανέφερε πως μειώθηκαν κατά 14% οι ασθενείς που πεθαίνουν, οι θάνατοι μειώνονται και φτάνουν σε επίπεδα έναρξης της πανδημίας.

Οι 40 από τις 47 χώρες δείχνουν βελτίωση όσον αφορά την διασπορά.

Στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα συνολικά μειώθηκαν οι διαγνώσεις κατά 27%, μειούμενη  είναι επίσης και η πίεση στο σύστημα υγείας.

Βλέπουμε μαζική μείωση των δεικτών αναμένουμε επιπρόσθετη βελτίωση της εικόνας στην χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να εξαφανιστεί ο ιός επεσήμανε ο κος Μαγιορκίνης τονίζοντας την σημασία του να εμβολιαστούμε.

Παράλληλα, απίθανο έκρινε ο καθηγητής να δούμε έξαρση του ιού μέσα στο καλοκαίρι δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια.

«Εάν οτιδήποτε δεν πάει καλά εδώ είμαστε και θα πάρουμε μέτρα», συμπλήρωσε επ΄αυτού η κα Γκάγκα.

 

Recommended For You

About the Author: efoni