Κορονοϊός: Σχέδιο της κυβέρνησης για εμβολιασμούς κατ΄οίκον

Στα επόμενα βήματα του σχεδίου του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού «Ελευθερία» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας τη Τρίτη στη δημόσια τηλεόραση.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών, αλλά όπως είπε μπορούμε να πάμε καλύτερα, ενώ αναφέρθηκε στο σχέδιο υπό μελέτη για κατ΄οίκον εμβολιασμό ατόμων 80-89 ετών.

«Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των 85+ δεν είναι η πιο ενδεικτική διότι μπορεί να υπάρχου κινητικά προβλήματα, δυσκολία να μετακινηθούν από το σπίτι, μπορεί να υπάρχουν ζητήματα ως προς την περιοχή όπου ζουν. Άρα θα αντιμετωπιστούν ως ειδικότερη ομάδα όσοι δεν μπορούν να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Θα μελετήσουμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό αυτών των ανθρώπων και με κατ’ οίκον εμβολιασμό», δήλωσε.

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο», είπε ο κ. Σκέρτσος και συμπλήρωσε ότι «αν ήταν στο χέρι του, θα επέλεγε να εμβολιαστεί με AstraZeneca». Ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα sms στο 13033, ενώ έως το τέλος του μήνα όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει δυνατότητα να εμβολιάζεται. Επίσης προανήγγειλε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι εργοδότες θα συμπεριληφθούν στη δωρεάν παροχή των self tests.

Τέλος σχολίασε ότι ως προς τον ενήλικο πληθυσμό, την πρώτη δόση έχει ήδη κάνει το 25% και το 10% που είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, έχει κάνει και τη δεύτερη, ενώ επιταχύνεται και ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιών, με «χιλιάδες 30ρηδες να κλείνουν ραντεβού». Το τείχος ανοσίας προβλέπεται στο τέλος του καλοκαιριού, ενώ ήδη «βλέπουμε αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.

Recommended For You

About the Author: efoni