Κορονοϊός: Στο «τραπέζι» οι μετακινήσεις από νομό σε νομό με μοντέλο νησιών και επιστροφή της μάσκας

Ανησυχία προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα, με κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους πλέον να εξετάζουν νέα μέτρα αλλά και… επιστροφή παλιών προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Μάλιστα, στο «τραπέζι» των συζητήσεων έχει πέσει και η εφαρμογή μέτρων για μετακίνηση στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας με το ίδιο μοντέλο που ισχύει για τα ταξίδια στα νησιά. Κάτι που σημαίνει ότι εάν αυτό εφαρμοστεί πλέον οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από τους πολίτες θα γίνονται μόνο εφόσον έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή με την επίδειξη αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ.

Τον εν λόγω μέτρο εκτός από μια ακόμα δικλίδα ασφαλείας αναμένεται να αποτελέσει και «μοχλό» πίεσης προς τους πολίτες προκειμένου να προβούν στον εμβολιασμό τους

Παράλληλα το μέτρο της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ίσως κάνει και πάλι την εμφάνισή του. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των κυβερνητικών εκπροσώπων, η κ. Πελώνη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό. Όπως τόνισε «όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τα δεδομένα» όσον αφορά την πορεία της πανδημίας και την χρήση των μέτρων.

Τι ισχύει για τα ταξίδια στα νησιά

Σύμφωνα με το ΦΕΚ με αριθμό 41332 που υπογράφουν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας, Παιδείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναγράφονται αναλυτικά όλες οι οδηγίες για εκείνους που θέλουν να ταξιδέψουν:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
  • Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test
  • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
  • Στην επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Recommended For You

About the Author: efoni